TONK veel minder aangevraagd dan verwacht. Grote verschillen tussen gemeenten

‘Tot nu toe gaat het om duizenden aanvragen landelijk en we hadden toch wel op tienduizenden aanvragen gerekend’, zegt Peter Heijkoop namens de VNG op nos.nl. Volgens de Vereniging Zelfstandigen Nederland en artiestenvakbond Kunstenbond komt dit doordat de regels te streng zijn. De NOS constateert dat de verschillen tussen gemeenten groot zijn. Het Brabants Dagblad constateerde dat twee weken geleden ook al.

Dit was natuurlijk te voorzien. Was het niet veel beter geweest om hier één uniforme landelijke regeling van te maken? Op zijn minst had het rijk eerder 100% duidelijkheid moeten geven over rijksmiddelen. Nu kwam er pas op 25 februari een enigszins geruststellend bericht, maar nog geen harde compensatietoezegging als het budget ontoereikend zou zijn. En op 12 maart werd het budget verdubbeld. Maar toen hadden vrijwel alle gemeenten hun beleid al vastgesteld.

Wat te doen? Gemeenten kunnen beleidsregels verruimen. Maar liever zou ik zien dat er bijvoorbeeld vanaf 1 mei een goede, ruime landelijke regeling komt. Dan hoeven al die gemeentelijke beleidsmedewerkers ook niet opnieuw overuren te draaien om allemaal afzonderlijk het wiel uit te vinden.

Naschrift: bekijk het vragenuur in de Tweede Kamer vandaag (6 april) met o.a. een reactie van minister Koolmees. Hij is niet voornemens er een uniforme regeling van te maken, maar wil wel met gemeenten kijken of het wat meer kan worden ‘gestroomlijnd’.

@Erik Megens, bedankt nog voor de info

Een gedachte over “TONK veel minder aangevraagd dan verwacht. Grote verschillen tussen gemeenten

  1. Teleurstellende factor in de TONK hulp. Ik woon in Amsterdam. Door omstandigheden zit ik nu al 24 weken zonder inkomen en/of uitzicht op inkomen vóör het eind van maand juli, begin augustus 2021. De huurachterstand groeit mij inmiddels uit de hand. TONK had voor mij een levensredder kunnen zijn en ik wilde deze aanvragen, maar stuitte al snel op het probleem dat ik niet in aanmerking kwam omdat mijn huur van €627,- te laag zou zijn! En kon niet eens verder met het invullen van het online aanvraagformulier. Ook werd mij geen andere oplossing van hulp voorgesteld in mijn situatie. Ik neem aan dat er meerdere mensen waren die dit ervaarden. Dus is het voor mij niet zo erg verwondelijk dat het aantal aanvragen niet zo groot was als verwacht in de begroting. Een slechte zaak, dat deze regeling alleen beschikbaar is voor de vrije sector huurders, vind ik.

Geef een reactie