‘Rondkomen van de bijstand is mogelijk’

Gisteren was ik bij het zeer boeiende Nibudcongres Wat is genoeg? Bovenstaande stelling, en vooral onderstaande verklaring daarbij, vatten het congres voor mij samen.

Ja, je kunt rondkomen van een inkomen op het sociaal minimum, mits:

 1. je heel goed met je geld kunt omgaan. Maar de lat ligt inmiddels wel verschrikkelijk hoog. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving concludeerde eerder deze week dat de samenleving voor een groeiende groep Nederlanders te ingewikkeld is geworden. Uit ander onderzoek blijkt dat mensen door gebrek aan tijd en geld niet de meest verstandige keuzes maken. En de Ombudsman noemt de veronderstelde zelfredzaamheid ‘een illusie’.
 2. je gebruikmaakt van alle voorzieningen. Maar we hebben er met zijn allen zo’n kerstboom van gemaakt, dat rechthebbenden de voorzieningen niet kennen, niet in aanmerkingen denken te komen, zich schamen of de aanvraag te ingewikkeld vinden.
 3. er niets misgaat. Er is nauwelijks afloscapaciteit om een schuld af te lossen. Als er een schuld ontstaat, beland je zo in een neerwaartse spiraal. Per ongeluk €100 teveel kinderopvangtoeslag ontvangen? Je koelkast èn je wasmachine geven in dezelfde week de geest? Een ongeluk zit in een klein hoekje. En hoe langer je op het sociaal minimum zit, hoe kwetsbaarder de situatie wordt.
 4. je geen hoge ‘persoonlijk onvermijdbare kosten’ hebt. Denk aan een hoge huur, terwijl er geen andere woningen beschikbaar zijn. Of hoge kosten voor zorg, dieet of vervoer. De befaamde voorbeeldbegrotingen van het Nibud gaan uit van gemiddelden. Als jij daar flink van afwijkt, wordt het heel lastig.
 5. je genoegen neemt met heel weinig. Het Nibud rekent voor dat sommige huishoudens geen of nauwelijks budget hebben voor ‘sociale participatie’. Uitgaan, verjaardagsfeestje en vakantie schieten er bij in. En je kinderen kunnen niet op voetbal of muziekles als er daarvoor in jouw gemeente geen tegemoetkoming is.

Kijk nog even in het Nibuddossier schuldpreventie.

7 gedachtes over “‘Rondkomen van de bijstand is mogelijk’

 1. Heel jammer dat er geen vrijkaarten zijn voor mensen met een bijstandsinkomen en ervaringsdeskundigen, zij kunnen het het beste vertellen.
  Kunnen die belachelijke prijzen niet betalen.
  Er wordt altijd over mensen in armoede gesproken, gamet deze mensen praten.

 2. “RONDKOMEN VAN DE BIJSTAND IS NIET MOGELIJK”

  want,
  1. om goed met geld om te kunnen gaan, moet je minimaal een mbo-opleiding genoten hebben; zo ingewikkeld hebben “ze” het in Den Haag gemaakt voor de kwetsbare personen in onze maatschappij;
  2. de voorzieningen zijn zo ingewikkeld gemaakt, dat je er geen biet van snapt; alleen al de massa van ellendige formulieren is om tureluurs van de te worden;
  3. in ieders leven gaat weleens iets mis, zeker bij personen die kwetsbaar zijn; als je in de bijstand zit, dan ben je arm en dus kwetsbaar;
  4. kwetsbare personen hebben in de regel hoge kosten, o.a. voor zorg, vervoer, e.d. Voor arme mensen is het leven duurder;
  5. je bent dagelijks bezig met: “hoe kan ik deze dag / week / maand rondkomen”, gewoon omdat je te weinig inkomen hebt om van rond te komen. De stress leidt ertoe dat je niet altijd de verstandige keuzes maakt.

  DE BIJSTAND IS DAAROM OM DE VERDOMMENIS NIET GENOEG !!!

  PS: een “etentje met een drankje” zoals (sommige) congresdeelnemers gewend zijn kost al gauw € 40,-. Een alleenstaande in de bijstand moet daar een hele week van zien rond te komen / de boodschappen van doen.

 3. Inderdaad Andre, de alleenstaande in de bijstand of met een minimuminkomen heeft het slecht. Als intake-medewerker Voedselbank zie ik meer en meer aanvragen van deze groep en dan vooral vanaf 50 jaar, ontslag, moeten nog zo’n 17 jaar werken, komen niet meer aan de bak, wat rest is een aanvraag bij de voedselbank.

 4. Als alleenstaande in de bijstand kom ik niet in aanmerking voor de Voedselbank. Ik moet namelijk eerst schulden maken om daar terecht te kunnen. Voor mensen die al jaren hun stinkende best doen om nét niet te verzuipen, ondanks extreem hoge medische (en bijkomende) kosten is er he-le-maal niets.

 5. Het probleem is dat in Nederland de woonkosten veel te hoog zij ( 2.400,- per m2 bouw) daar waar in buitenland dit op 1.200,- ligt. Wie steken die andere 1.200 in hun zak?
  Dus 50 % onnodige kosten en huur.. Op 900,0 is dat dus bij 50 % 450,- onnodige woonkosten.
  En waarom verhogen regeringen al jaren de huur te sterk en gaan ze daarna weer subsidieren?
  Er moet retro- innovatief gedacht gaan worden. Terug naar af en dan opnieuw denken.
  En in Nederland moet het GEMIDDELDE afgeschaft worden., Er moet naar Decielen gekeken worden dus 10 groepen van 10 %. Dan pas leer je de waarheid.
  Dick Knoth, nationaal marketing goeroe

 6. Beste #Dick Knoth. Ik neem aan dat je met de afschaffing van het GEMIDDELDE bedoeld de zg. Gini-coëfficiënt voor het aanduiden van de inkomenongelijkheid. Inderdaad is door W. Salverda aangetoond dat een andere presentatie van de cijfers over de inkomensverdeling namelijk in zg. decielen, je tot de conclusie komt dat de inkomensongelijkheid is toegenomen de laatste decenia. en dat geldt nog meer voor de ongelijke verdeling van de vermogens.

 7. Nederland mag zich schamen met meer dan een miljoen armen. Geschapen door de afbraak van de overheid. Regels zijn belangrijker geworden dan mensen. Het is de hoogste tijd voor een fatsoenlijk basis inkomen. En de afschaffing van de genadeloze schuld industrie. Typisch nederlands.

Geef een reactie