Burgers in enkelvoudige schuldsanering betalen kosten zelf

De Gemeentelijke Kredietbank in Assen wil dat burgers met een enkelvoudige schuld zelf de kosten gaan betalen voor schuldhulpverlening. Dat staat in de ‘innovatieagenda’, die de GKB heeft aangeboden aan de gemeenteraad van Assen.

In vijf gemeenten loopt inmiddels een proefproject waarin mensen zelf opdraaien voor de kosten van de schuldhulpverlening. En volgens GKB-directeur Jan Tingen naar volle tevredenheid. “De burger als zelfbetaler voelt zich vele malen meer betrokken bij het schuldhulpverleningstraject. De trajecten verlopen daardoor sneller en  effectiever en dat genereert uiteindelijk een besparing.” De werkwijze ‘zelfbetalers’ wordt in het eerste kwartaal van 2016 uitgeschreven en aangeboden aan alle gemeenten in het werkgebied van de GKB. Bron: Asser Courant.

Interessant initiatief. Grote vraag is natuurlijk wie bij een schuldsanering feitelijk betaalt: de schuldenaar (uit zijn vrij te laten bedrag) of de schuldeiser? Zoek ik uit en wordt vervolgd…

Lees op mijn blog ook: Eigen bijdrage schuldhulpverlening (2009!) en Schuldeisers betalen voor schuldhulpverlening (2011).

Een gedachte over “Burgers in enkelvoudige schuldsanering betalen kosten zelf

  1. Beste Martijn,
    Ik geniet van je stukken die me aanzetten tot nadenken.
    Voor het eerst geef ik een reactie.
    M.b.t. bovengenoemd stuk: zou dit ook een aanleiding kunnen zijn om ” commerciële” schuldhulpverleners in te zetten?
    Ik ben benieuwd hoe jij daar tegenover staat.
    Zelf ben ik zo’n “commerciële” schuldhulpverlener, aangezien ik merk dat in onze gemeente gewerkt wordt met zogeheten Sociale Wijkteams, die helaas overspoeld worden met verschillende taken, waar zij niet (goed) voor uitgerust zijn qua kennis, mankracht en ervaring.
    Nu weet ik dat Klijnsma bezig is om “commerciële” instellingen (weer) een “ontheffing” te geven, maar hoor daar niets meer over.
    Met vriendelijke groet,
    Iris

Geef een reactie