Nibud: hoge zorgkosten en vaste lasten vaker oorzaak betalingsproblemen

Hoge zorgkosten en te hoge vaste lasten worden door consumenten twee keer zo vaak genoemd als oorzaak van de betalingsproblemen dan drie jaar geleden. In 2012 noemde 10% van de consumenten met betalingsachterstanden hoge zorgkosten als reden nu 22%. Ook het aantal mensen dat zegt door te hoge vaste lasten betalingsachterstanden te hebben, is gestegen van 15% naar 27%. Het Nibud vindt een stijging van dit soort betalingsproblemen verontrustend, omdat deze doorgaans moeilijker zijn op te lossen dan problemen die ontstaan door een slordige administratie of overbesteding.

HuishoudpotjeOok ziet het Nibud dat uitkeringsgerechtigden aan de grens zitten van hun financiële mogelijkheden. Driekwart van hen komt moeilijk rond, in 2012 was dat nog 69%. Lees het meest gelezen artikel op dit blog: kun je rondkomen van een bijstandsinkomen? (2009).

Lees het persbericht en het onderzoeksrapport op de website van het Nibud.

Preventie

Als je als gemeente toch zoveel mogelijk aan schuldpreventie wilt doen, biedt het Nibud onder meer het volgende:

 

Een gedachte over “Nibud: hoge zorgkosten en vaste lasten vaker oorzaak betalingsproblemen

  1. De Nibud preventie voor de gemeente even bekeken o.a. gemeente Groningen.
    Denkt men nu echt dat personen met finacieele problemen hebben die agenda met 192 blz (die niet te missen zijn) gaan doornemen? Ik het af en toe het idee dat de projecten/congressen over o.a. schuldhulpverlening wat zijn doorgeschoten, men beschrijft het probleem maar niet een/de oplossing. (al die ligt veel al bij de persoon zelf)

Geef een reactie