Kun je rondkomen van een bijstandsinkomen?

Als iemand buiten zijn of haar eerste levensbehoeften niets extra’s kan betalen, vinden mensen dat er sprake is van armoede. Een zelfstandige woning, gezond eten en nieuw gekochte kleding worden beschouwd als de eerste vereisten. Daarnaast is men van mening dat iemand goed verzekerd moet zijn tegen ziektekosten, brand en inbraak.

Dit is een conclusie uit de publicatie Genoeg om van te leven, een gezamenlijke uitgave van het SCP en het Nibud, die op 4 augustus 2009 is verschenen. Het rapport doet verslag van groepsdiscussies tussen burgers over wat armoede volgens hen is en over de kosten van levensonderhoud die volgens hen minimaal noodzakelijk zijn.

Mensen vinden ook dat een huishouden moet kunnen beschikken over telefoon, een televisie en een computer met internetaansluiting. Ook moet er geld zijn voor recreatie, het vieren van verjaardagen, het op bezoek gaan en het lidmaatschap van een (sport)club. De aanwezigheid van kinderen in het huishouden vereist een hoger budget in verband met kleding en school. Ook moeten er hogere eisen gesteld worden aan de woning en de voeding. Uitstapjes, vakantie of het lidmaatschap van een club worden voor kinderen belangrijker geacht dan voor volwassenen.

De maandbudgetten die nodig zijn om de samengestelde pakketten van goederen en voorzieningen te bekostigen, zijn vergeleken met de inkomsten die de huishoudens zouden hebben op het niveau van de bijstand en van het wettelijk minimumloon. In beide gevallen zijn de inkomsten inclusief alle heffingskortingen, vakantietoeslag en overige subsidies en tegemoetkomingen.

De onderzoekers concluderen dat de goederen en voorzieningen die mensen noodzakelijk vinden voor alleenstaanden en paren zonder kinderen, zijn te betalen van een bijstandsinkomen. Eenoudergezinnen en paren met kinderen met een inkomen op bijstandsniveau lopen echter het risico dat zij tekortkomen. De pakketten zoals die door de focusgroepen zijn samengesteld, blijken niet altijd te bekostigen van een inkomen op bijstandsniveau.

Dit geldt vooral voor een paar met drie kinderen; voor hen zou het tekort kunnen oplopen tot bijna 500 euro per maand. Een alleenstaande moeder met twee kinderen houdt op grond van het budget van een van de focusgroepen ruim 50 euro per maand over, maar komt volgens een andere groep ruim 250 euro tekort. Voor alleenstaanden en paren zonder kinderen zou een inkomen op bijstandsniveau wel toereikend moeten zijn.

Het minimumloon is over het algemeen wel voldoende; alleen een paar met drie kinderen heeft volgens twee van de vier focusgroepen meer inkomsten nodig om alle budgetposten te kunnen bekostigen. In beide gevallen gaat het om een bedrag van meer dan 300 euro per maand. Vooral alleenstaanden zouden echter moeten kunnen rondkomen van het minimumloon.  Volgens de budgetten van alle vier groepen is er dan zelfs een fors overschot, oplopend van 270 euro tot ruim 400 euro per maand.

Ik heb ooit tijdens een congres samen met het Nibud de stelling verdedigd dat je met een bijstandsinkomen kunt rondkomen, mits:

 • je gebruikt maakt van alle inkomensondersteunende regelingen (bijzondere bijstand, zorgtoeslag, etc.)
 • er geen onverwachte tegenslagen zijn (verkeersboete, terugbetaling zorgtoeslag omdat je per ongeluk teveel hebt aangevraagd, etc.)
 • je goed met geld kunt omgaan.
 • je grip hebt op je vaste lasten (is bijv. sociale huurwoning beschikbaar?)
 • je genoegen neemt met een (zeer) beperkt budget voor sociale participatie.

40 gedachtes over “Kun je rondkomen van een bijstandsinkomen?

 1. Ik ben alleenstande moeder met 2 kinderen,
  ik zit met de trajecjt Schuldregeling, door mijn
  ex partner.Ik heb inkomen van de werkgever en aanvulende bijstand,KGB,en kinderbijslag. De probleem ik kan niet rondkomen met deze stiuatie (vanwege schuld regeling) of zonder, door de duure bijdragen of eigen resiko van de ziekte kosten verzekering (165 euro vr de hele jaar 2010). En ik denk ik ben niet de enige, in dit geval voor de mensen die heb laag inkomen..!! Ik zie ook dat nu.. veel armoede in nedelands..!!!???????.Ook door alle duure leven kosten !!(ik weet dat deze comment is heel wijnig aan doen…??!!) Alvast bedankt voor julie aandacht!!

  Met vriedelijk groet,
  MA Pribadi

 2. hoe moet je ingods naam rond komen van je uitkering
  zonder dat je betaald vrijwilligerswerk doet en /of dat je een extra bedrag op je uitkering krijgt.

  van het u.w.v. € 857.00 per maand

  en daar moet ik van leven en dat kan ik niet .de sociale contacten onderhouden kan ik niet .want financieel is het te kort om daar iets mee te doen,help wat moet ik doen?

 3. Hallo Jack & MA Pribadi,

  Het kan wel, van heel weinig leven. Het kost alleen moeite. Zeker als je het niet gewend bent. Stap 1 is dat je overzicht krijgt. Wat komt er in en waar gaat dat aan op. Stap 2) Dan kun je op basis daarvan een plan maken hoe je met het overblijvende geld de dingen gaat kopen die je nodig hebt. Daarnaast ga je kijken op welke toeslagen je recht hebt etc.

  Er is best veel informatie beschikbaar over hoe je kunt besparen. Lees in de bieb eens de boeken: Je geld of je leven & Lekker zuinig van Hanneke van Veen e.a. Spullen kun je vaak gratis vinden, ruilen of tweedehands kopen. En soms zit je echt heel krap en wordt het een week macaroni met ketchup. Niet leuk! Maar je gaat er ook niet dood aan. Als dat te vaak gebeurt, kom je misschien in aanmerking van een voedselpakket van de Voedselbank.

  Hoe langer je moeite doet om zuinig te leven, hoe beter je wordt. Benader het positief, maak er een sport van. Stel jezelf kleine spaardoelen. Als is het maar om te sparen voor een kleine traktatie. Wij hebben eens als experiment een jaar lang van 25 euro per week eten en drinken gekocht voor twee personen. In april had ik een paar euro gespaard om koninginnedagtompoezen te kunnen kopen. Ze zijn nog nooit zo lekker geweest als in dat jaar!

  Succes ermee!

 4. ik en mijn man runnen een huishouden met 2 jonge kinderen (gaan nog niet naar school) met een inkomen van 1200. door arbeidsongeschiktheid van mijn man kan hij niet werken en hierdoor loop ik weer thuis om voor de kinderen te zorgen…. en toch kunnen wij goed rondkomen! Ik snap eerlijk gezegd niet dat mensen dit NIET kunnen? Gooi je auto eruit en je mobiele telefoon, luxe nee…dat bestaat niet meer. Maar als je kan rondkomen en je hebt een dak boven je hoofd, rekeningen kan betalen en eten kan kopen en dan kunnen wij ook nog sparen voor de kinderen…. dus het kan wel degelijk! Het is maar net hoeveel luxe je wilt hebben…wij hebben elkaar en we hebben het goed voor elkaar, dus waarom zou een ander dat dan niet kunnen?

  Met schulden door een ex…daar kan ik goed inkomen, heeft mijn man ook gehad. de kunst is om niet te gaan piekeren maar door er wat aan te doen! Scharrel geld bij elkaar, verkoop spullen, doe iets met je hobby en ga dat verkopen…misschien niet legaal? nee dat niet, maar de regering helpt ook niet mee…dus het is kiezen

 5. Als je kinderen 18 zijn en je geen kinderbijslag meer krijgt en je uitkering ook nog eens gekort wordt omdat je kind in huis woont, ga je wel anders piepen.
  Je moet het dan doen met de uitkering van een alleenstaande.
  Bovendien zijn al je reserves op.

 6. Tering naar de nering dat is wat Silvia beschrijft Lotje heeft het moeilijker maar het blijft een kwestie van aanpassen. Zelf zit ik niet in een dergelijke situatie maar help mensen op weg en dat werkt. Er zijn schrijnende situaties bij maar eenmaal op weg klimmen zij uit de sores. Het is leren bij doen makkelijk is dat niet. Ik heb grote bewondering voor hen die het lukt de draad weer op te pakken en door te gaan met hun leven.

 7. Ik moet rondkomen van 680 euro (alleenstaand en inwonend) per maand.

  Dit is dus het sociaal minimum.

  432 euro gaan er vanaf aan vaste kosten zoals kostgeld, internet, netto ziekenkosten verzekering, ect. Dan heb ik nog +/- 50 euro aan variabele kosten zoals medicijnen en tandarts/orthodontist, eigen bijdrage.

  Dus blijft er 200 euro per maand = 44.50 per week over. Daar gaat eten en drinken, maar bv. ook scholing en de reiskosten voor sollicitatie gesprekken nog vanaf.

  Je ziet er blijft niet veel meer over voor bv, kleren, nog maar te zwijgen voor tegenslagen. Recreatie, het vieren van de verjaardag, vakantie ect is op dit moment niet eens mogelijk. Daar is geen geld voor. Als ik op het eind van de maand iets overhoud, moet ik aan de kant leggen om bv, een tegenslag op te vangen.

  Schulden zijn er niet gelukkig, ik heb er echt voor gezorgt dat ik dat probleem niet heb.

  Ja, je kunt er van leven, maar dan hoort het ook op.

  Een gezin met 1 of meer meerjarige kinderen die moet rondkomen van 1 gezins uitkering in de bijstand, die zal het niet redden. Tel de ziekenkosten verzekeringen maar eens bij elkaar op, dan nog de huisvestingkosten (gemiddeld 600 tot 800 per maand) en dan is het geld al op.

  Hoe goed je jij je zelf ook aanpast, op een legale manier zul je het niet meer gaan redden. Het leven word duurder terwijl er minder binnenkomt.

  Je ziet nu al dat inwonende kinderen gevraagd worden om te vertrekken en waar moeten zij naar toe? Je staat jaren op een wachtlijst voor een klein flatje bij de woning verenigingen. Particulier huren is te duur.

  De huishoudtoets zal alleen nog maar voor meer problemen gaan zorgen.

  Waarschijnlijk zal ik ook slachtoffer worden van de huishoudtoets, ik ga mijn ouders niet in de problemen brengen. Zij hebben een wao uitkering, daar kunnen ze mij niet van ondersteunen en ik ben niet van plan om ze dat af te pakken. Als ik geen werk kan vinden, blijft er voor mij geen andere mogelijkheid meer over dan illigale zaken te doen.

  Als dat de zelfredzaamheid moet worden waar de overheid het over heeft, so be it. Voor mij is er geen andere keus.

 8. weduwe vrouw van 61 jaar uit huis gezet door achterstand huur, inkomen 680 eurie pm , huur 500 geb 150 zorg 129. ex verzekering je zit al ..ze komt tekort , gen recht op huurtoeslag omdat zoon bij der woonde die van een uitkering genoot en er nooit was en niks gaf , hierdoor nu dakloos , het is van de schandalige hier in nederland dat dit zomaar kan voorkomen, vrouw met handen in het haar weet niet meer wat te doen , wie weet raad?/

 9. Ik kom (samen met studerende zoon) rond van een bijstandsuitkering, maar ik heb dan ook het geluk, geen koophuis te hebben, en ik heb geen auto. Hierdoor heb ik in al de tijd dat ik in de bijstand zit, nooit schulden gehad, behalve dan die, die ontstonden door fouten van de belasting en de sociale dienst zelf. Wel heb ik mijn ziektekostenverzekering moeten downgraden, ben dus ook niet meer verzekerd voor tandarts en stel doktersbezoek zo lang mogelijk uit (vanwege de eigen bijdrage). Uiteraard kan ik niet op vakantie, ik koop nooit kleding (maak soms wat zelf) en schaam me al lang niet meer om in vuilnisbakken te kijken of daar nog iets bruikbaars in zit. Omdat ik geen schulden heb, kom ik niet in aanmerking voor een voedselpakket.In de winter staat de thermostaat niet hoger dan 18 graden. Ik ben gelukkig wel vrij handig en kan veel zelf maken en repareren.

 10. Ik heb 2 studerende kinderen en heb een WAO uitkering die gelijk staat aan alleenstaande in de bijstand ik het 40 euro week ik vind dit heel erg moeilijk ook ik heb geen auto, dure mobiel of andere luxe artikelen (nooit gehad ook), wat het duur maakt zijn simpelweg de vaste lasten, en het vervallen van de alleenstaande ouder toeslag van mijn uitkering en dit jaar ook de alleenstaande ouderkorting van de belasting die van leeftijdsgrens van 27 naar 18 jaar zijn gegaan. Altijd elk dubbeltje omdraaien en bang zijn voor tegenslagen maakt mij soms radeloos. Door chronische ziekte de rekening van eigen risico al binnen dus die moet van het vakantiegeld betaald worden.
  En nog maar te zwijgen over de nieuwe bezuinigen die voor 2013 op stapel staan!!!!

  Ik troost me met de gedachte dat er heel veel mensen in de zelfde situatie zitten als ik.

 11. Door chronische ziekte de rekening van eigen risico al binnen dus die moet van het vakantiegeld betaald worden.

  als je inkomen op bijstandsniveau is,dan chronischh ziekentoeslag bij de gemeente aanvragen
  rekening van eigen risico:betalingsregeling met de zorgverzekeraar afsluiten

 12. ik heb een zoon die volgende week 18 word ,ik heb n wao van 600 word aangevuld na mijn zoon 18 is ,naar 850 ,moet mijn zoon gaan werken? maar die moet nog kijken waar t leren weer begint en geen studie finaciering enzo heb heeft een baantje van ongeveer 3 uur per week ,en heeft ook problemen met concentratie , mijn vriend is er uit die kreeg door ex veel schulden daar zat ik niet op te wachten, die is nu nota bene dakloos ,omdat ie al 4 maanden wacht op geld , op staande voet ontslag ed ( mocht niet maar waar moet je in godsnaam wezen hij was al zo ver dat ie 2 zelfmoordpogingen heb gedaan, e ik werk al 8 weken aan papieren aan vullende bijstand maar ook nog niks , doe alles netje en eerlijk ,maar dit red ik nooit ja ik heb n mobiel , net een abbonement heb nog nooit zo schuldig gevoelt want ik ben net uit de sanering , een half jaar mijn kinderen kregen nooit allementatie ,nu alles wegvalt word ik ineens alleenstaande ouder ,heb alles al met gesprekken maar je word van hot naar haar gestuurd , en ja ik heb n oude auto ik durf niet met bus , ik heb angststoornis en fobie , en dwang , maar medicatie kan ik niet betalen , dus word bijna weer opname ,
  dit is te gek voor woorden , ik heb nu voedselbank ,ben ik erg blij mee en heb altijd kunnen redden maar zo diep heb ik t nooit gehad ,heb alles van marktplaats ik wil best verhuizen ,in n klein flatje ofzo ,ik heb grote hoekwoning en hele grote tuin zullen zo wat gezinnen in kunnen ben alles bereid maar nergens kan iets , en echt ik ben elke ochtend bezig met papier werk , maar me vriend mag maar 3 dagen hier en heeft ook niets achteraf was uit noodweer maar ze zeggen dat ik ivm mijn zoon 18 word samen beter kunnen wonen wij zullen niets liever willen maar ben erg voorzichtig , hij kan ook met enkel niet werken nog dubbelen breuk gehad ,de pinnen zitten los ,heeft bij dakloze thuisloze momenteel maar als je niks heb word je gauw uitgescheten . dat weet ik wel , ik weet zelf ook nog niet t ergste is mijn dochter werd 2 jaar terug 18 en heb ik dr eerste auto rijles betaald mijn zoon kan ik niks geven dat zo zeer!!! dat wil je niet weten,ik kom er wel maar dat kastje van de muur nekt me . hoop gauw dat we wat weten of mensen met raad , en ja de auto moet er uit , ik kan t niet betalen maar ik woon ver van ziekenhuizen riagg en durf niet met bus en fietsen is te ver ( lichamelijk en geestelijk de wil is er wel maar t kan niet , dus moet ik de hulp stop zetten , ik heb geen idee even , maar aan elk draadje zit een eind……………..

 13. sorrie voor de warrige mail hierboven ,maar ik knok door hoe t moet ? geen idee maar net als ik zijn er meer mensen , ik doe wel vakantie bv als honden of dieren opvang ,kost niets alleen huis verzorgen, ik had n kapotte laptop maar echt ik kreeg n tip fohn erover en warempel hij doet het !!!!!!! zo zijn er veel dingen ,

 14. Rondkomen van een inkomen op bijstandsniveau vergt de nodige creativiteit en een positieve instelling. Daarnaast is het belangrijk om ondanks dat het inkomen laag is toch 10-20% te reserveren om zo een buffer op te bouwen.

 15. Rondkomen van een inkomen op bijstandsniveau vergt de nodige creativiteit en een positieve instelling. Daarnaast is het belangrijk om ondanks dat het inkomen laag is toch 10-20% te reserveren om zo een buffer op te bouwen.

  10-20%reserververen?
  van een WWB uitkering?
  laat me ff lachen zeg,die snapt er dus helemaal niks van@@@

 16. Tja, je kunt het geld natuurlijk ook gewoon uitgeven aan een mobiele telefoon of extra TV zenders bij een televisiepakket……?? Het gaat om de keuzes die je maakt in je uitgavenpatroon en zoals ik al zei dat vergt creativiteit en dat talent moet je wel hebben!

 17. Sommigen zeggen het is te doen, anderen zeggen het is niet te doen. Ik werk voor de voedselbank en een aantal mensen help ik bij het oplossen van allerlei problemen. Hoe het komt is niet belangrijk, ik heb daar geen oordeel over, wel tracht ik te helpen, soms lukt dat en soms niet.

  Huisuitzetting. als of niet terecht gelegde beslagen en ga maar door, verrekening door belastingdienst en UWV mensen komen er niet meer uit.

  Mensen zijn altijd blij als ze worden geholpen, dat is mijn ervaring.

  Wilt u uw ervaring delen, u bent welkom, postbus 1211, 1500 AE Zaandam

 18. Ik (alleenstaande) heb sinds 7 maanden een WWB uitkering en heb per week 4 euro te besteden.
  En dan nog kan krijg ik geen kwijtschelding van de waterschapsbelastingen en de gemeentelijke belastingen!
  Ze zeggen dat de waarde van mijn woning hoger is dan de hypotheekbedrag, maar dat klopt niet want voor de WWB uitkering moest het huis getaxeerd worden en die was een stuk lager als mijn hypotheek. Ik heb bezwaar gemaakt, maar die is afgewezen. Ze zeggen dat ze niks hebben aan een taxatie.
  Dat vind ik dus heel scheef, want in mijn ogen in een taxatie van een makelaar betrouwbaarder dan de WOZ waarde.
  Dit is alweer de zoveelste tegenslag en zit ook nog in een zware depressie. Ik weet niet wat ik hiermee aan moet.

 19. Beste mensen, rondkomen van een WWB-uitkering is echt heel erg zwaar!! Mag ik enkele tips geven? Vraag eens of er in jullie gemeente een noodsfonds is: google eens wat of kijk op http://www.urgentenoden.nl. Zoek een kerk op: loop er letterlijk binnen of via internet en vraag of de diaconie ondersteuning geven kan. Dat zal vermoedelijk niet structureel zijn, maar alle beetjes kunnen toch helpen. Sterkte gewenst!

 20. ook voor alleenstaanden is de wwb veel te laag. ja ik kom rond, vraag niet hoe. haren model ragebol knip ik nl zelf. kleding ahem wibra en dat 10 jaar afdragen. stoken nou gewoon niet en s winters in bed, daarvan kan ik dan tandarts betalen, want ik heb daarin meer kosten dan de verzekering geeft. Ben ziekelijk maar ga niet naar arts want kan eigen bijdrage niet betalen. dus ook preventie bv. nakijken bloeddruk, sja geen centjes, we zien wel hoe lang het goed gaat. sociale contacten houd ik af, hoe moet ik mensen ontvangen in een ijskoud huis op plastic meubelen. Ergste is, anderen hebben iets meer en dat geeft isolement. Bv niemand accepteert dat jij geen telefoon hebt, internet is geen luxe maar bittere noodzaak tegenwoordig. Ja ik heb een oude pc maar die gebruik ik zelden want die eet teveel stroom…. enz.enz. Ik typ dit bericht trouwens ook op de pc van een vriendin, internet is ook te duur. De uitkering, ben blij dat hij er is, maar hij is veel en veel te laag als je er langere tijd van moet leven.

 21. Ik ben alleenstaand en ben volledig arbeidsongeschikt verklaard. Ik ben dus “chronisch ” aangewezen op een bijstandsuitkering.
  Ik kan er uitstekend van leven en houd geld over elke maand. Heb ook geen schulden en kan, ondanks mijn handicap, veel leuke dingen ondernemen. Ik koop leuke kleding, musea, theater, concerten en ga regelmatig op vakantie en/of maak een mooie reis.
  Ik snap al die problemen niet zo goed.
  Gewoon slimme afwegingen maken.
  Als je slim met je geld omgaat kan er heel veel !

 22. budjetjet

  als je weinig tot geen geld hebt , helpt het mij om te lezen hoe andere mensen het doen, fijn om deze site te kunnen lezen, momenteel heb ik tussen de 15 a 20eu per week om te leven, (kinderen zijn het huis uit)daar zijn alle vaste lasten vanaf, dus puur: eten,drinken,verzorging, eventueel cadootjes,(maar ga niet meer zo naar verjaardagen) qua eten ben ik zeer creatief geworden, soms even een sport, maar vaak pfffffffff.

  ga meestal naar de lidtl of aldi, soms ah, die heeft ook leuke aanbiedingen of eigen merk.
  soms koop ik samen met mijn dochter iets ( vb, als er een rekalme is van 1+1 gratis, aardappels ofzo, dan is 2x5kg wel erg veel, dus dat delen we dan) , daar haal ik een krop andijvie bij en een pakje spekjes, en maak een heeeeeeele grote pan andijviestamp, eet die avond een maaltijd en vries de rest in bakjes in, vaak wel 5 tot 6 maaltijden, handig vind ik zelf, toiletpapier haal ik bij hoogvliet, na wat omzwervingen, is het daar het goedkoopste voor de meeste rollen, ik fiets daar wel even een stukje voor om.

  s\vonds doe ik lekkere warme (weliswaar oude ) sokken aan en een warme trui, en zit op de bank met zo’n zachte warme fleecedeken, warme kop thee erbij, dat voelt dan toch wel even fijn, een wat ben ik blij dat ik tv heb, zap zap, dat wel, heb gewoon analoog , dus niet echt veel zenders,
  ik houd erg van survival programma’s, daar kan ik dan best van genieten.

  heb een aantal jaren in de schulhulpverlening gewerkt, maar daarvoor lag mijn hart daar ook al, denk al 20 a 25 jr daarvoor al, vond het fijn om efficient te leven en met geld om te gaan, toen kon ik in de schuldhulpverlening gaan werken, (ervaringsdeskundige zei ik bij mijn sollicitatie) helaas gaven ze bij dat bedrijf geen vast contract , dus heb er 3 jr gewerkt , toen even geen werk,
  heb kort daarna wel weer wat gevonden, voor minder uren , dus veel minder inkomen ,
  dat viel niet mee, maar na wat wikken en wegen en alles nogmaals (en x op x) alles goed op een rij te zetten, zit ik waar ik nu ben, dus 15 a 20 eu, (eigenlijk 4,5wk dus 17,50 p week) maar soms komt het wel eens uit dat je iets in de reklame kunt kopen dus dan leen ik (soort van) van de andere week.
  ik haal 1x per maand 100eu voor mijn huishouden van de rekening, dat doe ik in 4 enveloppes, en 1 reserve, dat is meer voor de aanbiedingen of noodzakelijke zaken.

  ik heb ook wat sites waar ik leuke tips op krijg enz ,dat beurt je wel weer op.

  gr

 23. Wij hebben ioaw uitkering man werkt 3 dagen met behoud uitkering ik werk partime ,bedrag wordt volledig afgetrokken van uitkering.Geen auto geen vakantie ,maar goed te doen 1 zoon 16 jaar 3 volwassen kinderen. Hebben 100 euro boodschappengeld per week voor 3 Dan is vervoer al betaald voor ons 3 Het gaat erover of je voldoende steun hebt in je omgeving,Drie oudste kinderen en mijn moeder etc geven best veel ,kleding en ook boodschappen kadootjes en paar keer per jaar dagje uit wordt betaald en 2 keer eten restaurant etc Nu zal dat bij bijstand niet mogen maar bij bv wao en ioaw wel Eigenlijk durf ik gerust te zeggen dat we het nu veel beter hebben dan pakweg 10 jaar geleden toen man voor iets meer geld ging werken en we 4 kinderen daarvan moesten grootbrengen en laten studeren de drie oudste tot en met 23e jaar Dat vondt ik armoede Hebben geen duur huis zijn niet ziek en hebben veel steun en vrienden ook. Zien wel in de omgeving veel mensen die niet rond kunnen komen Als bv onze wasmachine stuk gaat heb ik zo een nieuwe van de kinders
  Daar in tegen heeft mijn man ruim 35 jaar gewerkt en wij netjes op gepast en geen gekke dingen gedaan en geinvesteerd in de kinderen die nu alle drie heel goede baan hebben ,en voor de familie gezorgd Ook is vermogen vrij dus als mijn moeder overlijdt (hoop dat ze nog lang bij ons is ) mogen we erfenis gewoon houden

 24. Nu ik enkele verhalen gelezen heb wil ik toch even kwijt dat van een bijstandsinkomen rondkomen echt niet makkelijk is. Voor zowel gezinnen als alleenstaanden. Je leeft van een percentage van een minimuminkomen dus leef je onder de armoedegrens. Dat doet niemand met een gezond verstand uit zichzelf of met plezier. Na aftrek van vaste lasten hou je idd gemiddeld 200,- over en daar moet je nog je boodschappen van doen en andere kosten betalen. Het kan misschien ook inderdaad net maar dar houdt het ook bij op. Het geeft zeker geen goed gevoel als je niet samen met vrienden op stap kan of dat je niet op vakantie kan met je kinderen terwijl hun vriendjes dat wel gewoon kunnen. Laat staan als je plotseling te maken krijgt met onvoorziene uitgaven want dan heb je echt een probleem. Nu kon ik laatst aanspraak maken op de langdurigheidstoeslag maar die werd mij om niet verklaarbare redenen geweigerd. Nu ben ik met Sociaal Verhaal in contact gekomen en zij hebben voor mij beroep aangetekend en het ziet er naar uit dat ik toch (terecht) mijn langdurigheidstoeslag ga krijgen. En daar wil ik ze ook zeer voor bedanken. Ik raad andere mensen om via http://www.sociaalverhaal.com contact met ze op te nemen. Voor de duidelijkheid, ik ben blij dat er iets als de bijstand bestaat, hoewel ik er feitelijk niet in thuis hoor, zo heb ik tot nu toe een dak boven mijn hoofd. Maar het moet wel een naar huidige maatschappelijke maatstaven waardig bestaan zijn. En daar is de wwb voor verbetering vatbaar voor.

 25. Dat het lastig is om van een bijstandsuitkering rond te komen, dat neem ik zonder meer aan. Maar een eventuele verhoging ( verbetering, zoals wordt gesteld) van de bijstand lijkt mij niet gepast.De verhoudingen tussen werkenden en niet- werkenden zijn nu al bizar.
  De werkende armen verdienen vaak hetzelfde of zelfs minder dan bijstandsgerechtigden.De bijstandsgerechtigde kan ‘bijverdienen’ met vrijwilligerswerk en ontvangt hoge toeslagen en een eventuele ‘langdurigheidstoeslag’. Vergelijk dat met het inkomen van de werkende armen. Denk aan een kamermeisje dat een minimumloon verdient en daar zogenaamd 40 uur per week voor moet werken. De realiteit is, dat zij voor dat geld 50 uur per week moet werken, omdat zij voor het schoonmaken van de kamers veel meer tijd nodig heeft dan dat ze er voor krijgt. Dit meisje heeft geen tijd om op zondag met betaald vrijwilligerswerk of met zwart werk (want, zeg nou eerlijk, dat gebeurt helaas echt veel in de bijstand) haar inkomen op te hogen en in het ergste geval moet ze in deeltijd gaan werken. Zij moet, zoals velen sinds een jaar of 10, keihard werken voor haar geld. Werkdagen van 10 uur zijn vandaag de dag echt geen uitzondering, en niet alleen bij laag geschoolde arbeidskrachten.
  In mijn omgeving ken ik verschillende uitkeringsgerechtigden die zwart bijverdienen of betaald worden voor vrijwilligerswerk. Zij zijn geen uitzondering. Onderzoek in Rotterdam heeft uitgewezen dat er vaker dan gedacht wordt gefraudeerd met uitkeringen. Al deze mensen hebben ( in combinatie met toeslagen en ontheffingen) meer te besteden dat het minimumloon en hoeven daar relatief weinig voor te doen.
  Door zwart te werken worden ten onrechte toeslagen uitgekeerd en ontheffingen verstrekt. Geld, dat door de gemeenschap moet worden betaald, ook door mensen die nauwelijks meer verdienen dan het kamermeisje en minder verdienen dan de zwart bijbeunende uitkeringsgerechtigde, die de rekening voor de gemeentelijke belastingen ten onrechte niet zélf betaald, maar bij stadsgenoten in de brievenbus deponeert. Want zo gaat dat: de rest van de stadsgenoten betalen de belastingen van wie ( soms dus onterechte) ontheffing krijgt. En zo kan het gebeuren dat een uitkeringsgerechtigde met wat extra inkomsten de rekening laat betalen door iemand die per saldo een lager inkomen heeft.
  Generalisaties zijn niet gepast. Het merendeel van de bijstandsgerechtigden werkt niet zwart bij ( hoop ik) en het zal dan moeilijk zijn om van de bijstand rond te komen. Maar een verbetering van de bijstand lijkt mij zeer ongepast, kijkend naar de velen die voor een laag inkomen keihard moeten werken.

 26. Gerrit W. Rougoor

  Ik ben voor 100% procent afgekeurd omdat ik ( Waarschijnlijk heeft niemand hier ooit van gehoord Multiple desease syndroom heb en een ernstige hersenbeschadiging mijn slaapklier is kapot ik heb lang met gevaarlijke tot zeer gevaarlijke stoffen gewerkt en heb tig keer aangegeven bij de baas en voorwerker dat ik er niet goed van die stoffen werdt daar werdt opgereageerd ach dat zit tussen je oren en je bent toch al vaak ziek dus beschermde kleding kon er niet vanaf en dat terwijl het brijf waar ik voor werkte subsidie kreeg omdat ze mij hadden aangenomen heb daar nooit een vergoeding voor gekregen ) maar nu even terug komen op het verhaal mensen, mensen, mensen voor iedereen die ernstig chronisch ziek is wees blij dat je de ogen elke morgen open mag doen door de kracht van boven en er bestaat en regeling bij de belasting dienst van zorgtoeslag en een regeling als je bewijzen kunt dat je werkelijk ( die brief kan alleen de huisarts opstellen ( doen ze overigens helemaal niet graag bang voor eventuele fraude van de patient die zich veel zieker voordoet dan hij werkelijk is ) (eigenlijk zou daar een speciaal artsen team ( hoog opgeleid voor moeten wotden opgericht zodat fraude niet meer kan voorkomen ) kun je bij de UVW een kleine extra toeslag krijgen je komt dan in de WMO dat hete vroeger de WIA dan kun je redelijk rondkomen houd niet over maar je kunt wat sparen en ervoor zorgen dat een betrouwbare instantie jou financiële zaken voor je regelt en bijzondere bijstand aanvragen bij de gemeente ( medisch rapport meebrengen niet de orginele maar een kopie daar een stempel opzetten kopie ) en je kunt participatie bijdrage aanvragen.

 27. Het is gewoon schandalig hoe het gesteld is in Nederland tegenwoordig.

  Je raakt noodgedwongen in de bijstand nadat je al vier maanden geprobeerd hebt vanuit de ww een baan te vinden.
  Alle instanties ten spijt, het zijn bandieten ,willen je doen geloven dat jij schuldig bent aan je ontslag en zeker aan het niet kunnen vinden van werk.

  Houden totaal geen rekening met je leeftijd, het aanbod van banen t.o.v. de werkelozen en verder heb je nog een legio factoren waardoor het steeds moeilijker wordt een baan te vinden.
  Gezondheidsproblemen gaan meespelen lichamelijke en geestelijk klachten krijgen vorm en een sollicitatie is niet meer dan een verplicht nummertje wanneer je een van de 200 bent die die baan graag wil hebben.

  Eventuele schulden daar wordt niet naar gekeken, men gaat ervanuit dat je daar maar een betalingsregeling voor getroffen hebt.
  Bezuinigen? ,er valt niks te bezuinigen, ik leef hier van 9 euro per week, mijn volledige bijstandsuitkering gaat op aan vaste kosten waar al op bezuinigd is, en wat de eventuele toeslagen betreft mag je daar de eventuele schulden van betalen.
  Uitzend bureaus die als parasieten erop uit zijn om kou en mij te misbruiken, om je wanneer het hun of de werkgever uit komt weer op straat te zetten.
  Dan heb ik het niet over je uiterlijk of achternaam want Ali of peter dat maakt wel degelijk uit .pure discriminatie ten top.
  De incapabele jonge hbo chick die net uit het ei komt en beslist wat er met jou leven gebeuren gaat, eng gewoon.
  Nee beste mensen het is gedaan en treft het je nu niet dan zeker later maar de ellende komt op ons af als vliegen op stront.

  Triest dat in een land waarin zoveel belastingcentjes over de balk gegooid worden, naar andere landen gaat of aan snoepreisjes en bonussen verdwijnt bij de witte boord criminelen de gewone man die geen kant op kan en noodgedwongen zijn basis onder zijn kont weg geschoffeld ziet worden en dus mag creperen.
  Vroeg of laat betaald de rest de tol voor dit wanbeleid wat jaar in jaar uit uitgevoerd wordt en vergeet niet vroeg of laat kom je zelf aan de beurt.

  Oordeel niet te snel over anderen die het minder goed hebben dan jijzelf , want geloof me niemand wil in armoede leven, niemand wil zichzelf verliezen en niemand is het waard zo te moeten leven!

 28. Ik snap heel goed de mensen die klagen want het niet normaal meer. Ik heb zelf ook een minimum uitkering voor 1 persoon maar moet naast de vaste lasten van overige financiën mijn onderhouden, kleden maar mijn zoon terwijl mijn ex al financiële voordelen ontvangt.
  Ik kom ook hij Voedselbank maar daarvan kun je kind niet op een goede manier voeden. Daarnaast hebben kinderen (zoals mijn zoon) die op voortgezet onderwijs zitten internet nodig om huiswerk te kunnen maken waardoor internet geen overbodige luxe is

 29. Ik heb hier nu al een aantal verhalen gelezen en snap dat het vaak moeilijk is van een bijstandsuitkering rond te moeten komen. Maar wat ik niet snap is dat met al die toeslagen er toch een behoorlijk totaal inkomen is. Ik ben alleenstaand, heb een halve baan met een loon van beneden de bijstandsnorm, vier kinderen, geen alimentatie en door vermogen waar ik niet aan kan en dus geen boodschappen mee kan doen of rekeningen betalen, geen recht op al die toeslagen. En dan hebben ze ook nog eens de alleenstaande ouderkorting afgeschaft en bij de KGT gevoegd, wat ik dus niet krijg. Dan spreek je toch al gauw over bijna 10.000,00 euro die ik daardoor mis loop.

  Nu kan ik dan bij de pakken neer gaan zitten en lopen klagen, maar vind dat niet de weg. Ik heb ervoor gekozen om naar de toekomst toe te werken en te realiseren dat in de toekomst mijn kinderen gewoon kunnen studeren. Heb een marsroute voor mijzelf uitgestippeld om dat te bereiken. Verder overleven we gewoon door creatief te zijn en met minder genoegen te nemen. En geloof me, niemand snapt dat ik het allemaal toch weet rond te breien.

  Door geen nieuwe kleding te kopen, maar afdankertjes van anderen aan te nemen kleed ik mijzelf en mijn kinderen. Ik koop hooguit ondergoed en sokken nieuw, maar dan wel gewoon van de Zeeman of Action. Probeer niet meer dan een paar schoenen per kind voor de winter te. kopen en een paar schoenen voor de zomer. Voor mijzelf kan ik soms een keer overslaan. En voor de schoenen die ik koop betaal ik ook echt niet de hoofdprijs. Als we goede passende schoenen krijgen worden die ook gewoon gedragen. Natuurlijk mopperen mijn dochters regelmatig, maar we krijgen voldoende kleding om er toch netjes mee voor de dag te komen. Je moet er alleen wel voor openstaan en geen hoge eisen stellen. Op eten bezuinig ik ook. We drinken bijvoorbeeld meestal gewoon water. Goedkoper kan niet en toch is het goed voor je. Ik hoef niet uit te leggen dat ik op al het andere ook bezuinig, als ik dat ook al op het eten doe. Zakgeld krijgen de kinderen ook niet. Ze moeten gewoon werken als ze geld willen hebben om uit te geven. Ook de jongste die nog wat jaartjes te gaan heeft voor ze de leeftijd heeft bereikt dat ze mag werken. Maar ze heeft al een krantenwijk, die ik samen met haar loop. Ze spaart voor haar eigen laptop. Dus het geld dat ze nu verdient, geeft ze niet gelijk uit. Doe ik toch nog iets goed. Het enige waar ik niet op bezuinig is de ziektekostenverzekering. Die is behoorlijk uitgebreid.

  Er zijn talloze manieren om te besparen en natuurlijk is het niet altijd leuk om dat te moeten doen, maar je kunt een heel eind komen. We gaan zelfs elk jaar op vakantie. Gewoon door heel creatief te zijn en te onderhandelen. En vooral niet te veel noten op je zang te hebben.

  Wel moet ik toegeven dat de huur flexibel mag worden voldaan en dat die niet te hoog is voor het huis waarin wij mogen wonen. Dat geeft speling. Maar ik sta het niet toe dat het te veel uitloopt, want dan loop je vast.

  Kortom, ga niet bij de pakken neer zitten. Wees creatief en positief. Kijk vooruit en maak er wat van. We hoeven in ieder geval niet in dozen te wonen en we hebben uiteindelijk allemaal te eten, al is een varkenshaasje in en peperroomsausje ook niet verkeerd. En goedkope halve spekklap uit de reclame, aardappels uit de reclame en de tuinbonen die je van die ene kennis die er te veel van in zijn moestuin had staan, smaken ook prima.

 30. ik zit al 6 jaar onder bewind vanwege pschyische stoornissen die ik heb meegekregen vanuit Zuid Amerika waar ik ben geboren.
  ik werk op sociale werkvoorziening.
  Maar heb wel afgeronde havo en mbo 4.
  HBo geprobeerd maar teveel hoofdpijn en tijdverspilling.ik heb nu bewust gekozen geld niet op de 1e plaats te zetten .Dus ik hoef dan ook geen goede betaalde baan en zoek ik ook niet.Want ik vind in tegenstelling tot anderen uit mijn omgeving dat er nieuwe regels moeten komen .Dat sommige mensen minder moeten gaan werken ipv overwerken en 40 uut per week.dat zijn geen harde werkers nee dat zijn zakkenvullers.en iemand die zijn zak goed gevuld heeft met geld betekent dat er ergens iemand is die zijn zak minder goed gevuld heeft of kan hebben omdat je altyd van die zogenaamde harde werkers hebt die op geld zitten en hun reet ermee afvegen en dan noemen ze zich harde werkers.nja ik heb liever iemand die 20 uur per week max werkt en daar tevreden mee is en daarnaast andere dingen gaat doen in dat korte leventje so what heb je maar minder geld maar komt er tenminste meer werk vrij en geld en kansen voor anderen die veel te weinig werk en geld hebben.Doe hier wat aan pak je meteen de wortel van het probleem.en wie dit niet kan begrijpen is niet in staat ooit met mij te discussiëren.ik ben nl heel objectief en rechtvaardig persoon die daarbij paranormaal blijkt te zijn.Alleen weet ik dat niet heel zeker.Mijn voorspellingen komen vaak uit dan niet.jammergenoeg zal deze wens van mij niet lukken omdat die mensen die zoveel werken en dat geld wegnemen .eigenlijk slechte mensen zijn die egoïstisch zijn en alleen maar aan geld denken en erbij willen horen bij middenklasse (wie deze onderscheidingen heeft uitgevonden mag ook meteen per raket naar de maan .kan je meteen al merken aan de auto’s die ze aanschaffen.echt groot probleem mensen die alsmaar meer meer en meer willen bah walgelijk dus zie het van de andere kant .liever mensen met een uitkering die weinig of niet werken dan die asociale burgelijke kakkers die over de rug van arme mensen rijk worden omdat ze worden gesteund door de politiek want in die politiek zitten die zelfde mensen die alleen maar carrière en geld in hun ogen zien.ik zal je zeggen aan al die aasgieren.Het gaat niet veranderen de rijken worden steeds rijker politiek gaat niet veranderen dit want dan moeten ze bij hun zelf beginnen en dan gaan die verwende mensen janken dus worden ze zelf rijk en armen der armen nog armer.het is zo simpel.dit is het probleem niks anders .en die hele internet en automatisering gaat ons ook de das omdoen.ik zie mensen groot geld verdienen met vlog die nergens over gaan.Terwijl de vuilnisman wel hard werkt in kou en wind en nog geen 20 % van die neppe kut bloggers en vloggers verdiend. tja als een bedrijf al zoveel aan adverteren uitgeeft is allemaal krankjorum .Samengevat: wereld is oneerlijk verdeeld vooral met geld zet een max van 1 miljoen per persoon vrij inkomen alles erboven verplicht te doneren voor ziekten onderzoeken etc.kijken wie dan nog zo hard wil overwerken en geld verdienen.het is te simpel op te lossen maar overal corrupte regeringen dus ook in Nederland !!!!volkswagen politie is al voorbeeld wat justitie doet is al voorbeeld.undercover acties betalen?ja is geheim of gewoon corrupt want hoe kan je weten waar geld van justitie aan wordt besteed ?is ja geheim haha hebben ze goed voor mekaar en zo kom je als land snel geld tekort en ik kan er uren over schrijven maar ik publiceer keer iets als ik bewijs heb dan zie je het wel. Later

 31. Ik las toch eens de verhalen ,ook ik zit zo maar door extra schulden van x en ook nog overleden vriend ..ik was te goed van vertrouwen ..gaf mij t geld stressss veelziek en psychische problemen ..tot ik iemand leerde kende en mijn ambulante begeleider zei ..jou rust is gekomen nu is het leven aan jou ..ik snapte t niet ..maar ik werd sterker keek overal waar ik recht .mijn dochter was al uit huisalleen mijn zoon nog maar die gaf mij geen aanvullende inkomen .dan was t hoe moeilijk het was ..en echt ik heb gehuild ..was 19 jaar .dan er maar uit ..anders kwam ik dieper in de schuld ..wel met behulp is mijn zoon op n traject gegaan begeleid wonen had ook nog problemen dacht dat geld vanzelf kwam aanwaaien.. op dat moment stierf ook nog eens mijn hond . Mijn beste trouwste maatje ..en nu was ik aan de beurt ..ik bleef bij de bijstand en bijzonderbijstand naar binnen lopen … de rechten die je heb is veel …sport muziek zwemmen museumkaart bibliotheek … voedsel bank kledingbank e.d niet om trots te zijn nou ja toch wel had t gefikst ..maar de schulden werd nog moeilijk .. maar door mij meer rust te creeeren ging ik onder bewind en gaat prima nu ..ik kom goed rond ik wandel veel probeer zo af en toe vrijwilligerswerk ..ik ben ooit gestopt met roken , heb geen hond meer ook al mis ik die ..de voedselbank heb ik stop gezet omdat ik alleen het kan rooien.en ik niet alles mag eten ..
  Geen auto meer .. en wat het mooiste is geen stress meer ik ben 30 kg afgevallen had een eetstoornis ontwikkeld ? Geen hogebloedruk meer .geen angsten meer ik geniet van wandelingen en trots op mezelf .. het blijven klagen heeft geen zin het komt uiteindelijk goed .alleen bij onverwachtse dingen kijk ik tegenwoordig op facebook paginas elk dorp stad heeft er1 of er iemand iets heeft laatste zocht ik n stoel en was er gewoon ..of als er iets gemaakt moet worden ..maar.t meeste heb ik zelf geleerd ..mijn zoon is blij dat ik het toen zo heb door gezet en mojn dochter is trots op mij
  .en mijn nieuwe vriend leert mij praten en positieve dingen en heeft ook weinig ..maar we zijn gezond en gelukkig ik geniet van elke dag …

 32. Ik was ook eens benieuwd en google-de rondkomen van weinig geld. Ikzelf ben alleenstaand met een zoontje van 2,5. Heel lief kindje :-). Ik was bezig met mijn belastingaangifte, om mijn kleine inkomens bij elkaar te schrapen. Ik heb geen uitkering, maar werk als freelancer. Ik heb een inkomen van ongeveer 300-600 in de maand. Ik krijg geen allimentatie, heb geen vermogen en geen auto. Ik woon in een huurappartement. Ik heb natuurlijk wel recht op alle toeslagen, volledig ook. Dus in totaal is dat best wel een bedrag!
  Wat zou ik graag iemand helpen om te laten zien dat het wél kan! Ik heb het ook niet altijd moeilijk. Maar ik voel me zo’n rijk mens met een heerlijke sociale omgeving, familie, een paar vrienden en een geweldige woonomgeving. Boodschappen doe ik voor ongeveer 25-40 per week, incl luiers. Ik koop voor mezelf nooit nieuwe kleding, mijn zoontje krijg tweedehandjes en soms nieuwe kleding voor zijn verjaardag.
  Wat het aller aller allerlastigste is, is om géén toekomst te kunnen zien, geen licht aan het eind van de tunnel. Een paar reacties hierboven beschrijft crea bea heel mooi beschreef: stippel voor jezelf de weg uit naar mars. Dát en geven zijn de enige twee dingen die je kunt doen om het beter te krijgen. Geef weg! Als je een pan doep hebt, geef twee koppen aan je bejaarde buurvrouw. Heb je een vest over wat niet meer past, geef geef geef…
  Je zult zien wat er allemaal terug komt.
  Ik spaar 40,- per maand, verstrooid over allemaal kleine bedragen. Dat gaat automatisch op mijn bankrekening. Heb ik zo ingesteld. Ooit als top ergens gelezen. 40,- per maand is 500,- per jaar! Ik ben lid van de moestuin van de sociale woningcorporatie, gratis! Ik loop hard, ipv sportschool. Ik heb wel internet, geen TV. Uitzending gemist heeft onwijs veel leuke dingen om te zien. Maar meestal werk ik ’s avonds en sluit ik af met de afwas. Verwarming laag, zuinig met de wasmachine… genoeg info daarover te vinden. Succes allemaal. Blijf een lichtpuntje zien, ook al is het met heel veel moeite. Niet te veel klagen, maar aanpakken!

 33. Positief blijven denken,,,,,,
  is dat wel realistisch in de wwb?
  Het is OVERLEVEN zo simpel ligt het
  de staat laat dit toe om burgers te zien creperen met geld tekort.
  Je word geduwd, getrokken, bedreigd, door het systeem wat overleef geld op de rekening stort.
  Mensen worden ziek van de voort durende stress bij ongewilde werkeloosheid langdurig.
  Ontkennen dat je vanuit armoede leeft in Nederland is erg.
  Het is pijnlijk genoeg, vernederend, en daar moet je gezond, verzorgd, vrolijk, zorgen vrij lijkend, op een sollicitatie komen.
  Ja positief blijven denken kan ook een uitvlucht zijn om de realiteit niet te hoeven ervaren.
  Er is geen zorgeloos leven in de bijstand
  Vrolijk zijn in overleven, doe het maar even!

 34. Nou rondkomen? Is voor iedereen makkelijk praten zelfs als je naar de wc moet je 50cent betalen alles kost geld. En je kan niks doen je word er depressief van je raakt er ook in de stress door waardoor je in een depressie beland als een cracker aan de pillen zit moet je niet hebben. Het is ongezond voor de mensheid een mens moet kunnen genieten niet elke dag maar met een bijstand kan je maar 1x per maand iets doen zelfs dat lukt niet. Vooral triest dit. En iedereen verdient een kans. Voor de mensen met een hoge inkomen is het makkelijk praten. Maar leef maar eens zo het is gewoon niet te doen. Ik ben het zeker niet eens met mensen die zeggen dat het wel kan. Bord spaghetti en ketchup? Je word er doodziek van je gaat er niet Dood van zeker niet je word er wel ziek van als je elke dag hetzelfde moet eten. En tussen 4 kale muren zitten je huur betalen en dan zelfs naar de voedselbank en de kinderen uitgehongerd ze gaan ook naar school willen ook kleren en van alles hebben het is niet te doen hoor. En alles maar tekort. Jeetje mina

 35. wie dit gaat verdedigen moet eens geen bijzondere bijstand krijgen, zoals zoveel afgewezen word, een kink in de kabel en alles loopt fout, heb ik het nog niet over de overige ziektenkosten die je gaat krijgen als je langdurig in de bijstand zit, niks dan frustraties omdat het Nibud dit bepaalt heeft. nee het is alleen maar slechter geworden. Constant keuzes moetern maken wat wel en niet kan met dit bedrag en dan ook nog inbreuk op je privacy dat je alles bloot moet geven. Een bijstand is niet makkelijk met zoveel druk dat het langdurig zoveel vereist en steeds veranderingen krijgt of je nu wel bijzondere bijstand krijgt of niet dat je niet meer wweet waar je aan toe bent. Gewoon overgeleverd aan wat de gemeente bepaalt omdat het overal zo is dat de gemeente zelf het beleid mag bepalen. Dus naar die mooie woorden dat het wel kan kun je naar fluiten.

 36. Ik heb jaaaren moeten rondkomen van minder dan 700 gulden per maand, ja, GULDEN.
  In de gemeente waar ik woonde werd je gekort in de bijstand als alleenstaande ouder met kinderen zodra zij gingen verdienen en dat was niet veel.
  Er werd gezegd dat de kinderen tegenwoordig de ouders financieel moesten verzorgen als er sprake was van bijstand.
  Ik heb zoveel mogelijk gewerkt, dat was erg zwaar met pijnlijke lichamelijke mankementen maar ik heb nooit willen profiteren.
  Ik vond het wel zeer oneerlijk dat m’n inkomsten ook nog eens van m’n bijstand werden afgetrokken en dat ik, omdat ik werkte, geen langdurigheidstoeslag kreeg en ook nog eens minder vakantiegeld omdat ik zogenaamd vakantiegeld bij in m’n loon had.
  Dat was niet zo en bovendien werd het bedrag ingehouden op m’n uitkering, dus zelfs als het wel zo was geweest, dan hadden ze het al van me afgepakt.
  Zo heb ik al die jaren ONDER het bijstandsniveau moeten leven, dat was ontzettend zwaar en echte armoede.
  Uiteindelijk werd me na vele keren van het kastje naar de muur gestuurd te zijn vanuit de gemeente gezegd dat ze geen ervaring hadden met mijn situatie (freelance werk media) en dat ze een cursus gevolgd hadden en dat het daarom niet meer voor zou komen.
  Maar met terugwerkende kracht iets rechtzetten kon niet, werd erbij gezegd.
  Als je zo moegestreden bent, dan wil je alleen nog maar rust en niet die hele toestanden nog eens moeten doormaken.
  Als ik dat vergelijk met de inkomsten van mensen in de bijstand nu, dan is het tegenwoordig toch stukken beter! destijds waren er ook nog geen voedselbanken, kledingbanken, en dergelijke.
  Uiteraard lijkt het logisch om dit alles in de media te brengen, zeker als je zulke korte lijnen hebt, maar de schaamte vanwege het feit dat ik in de bijstand zat zorgde ervoor dat ik dit niet deed.
  Mensen reageren dan meteen totaal anders, echt verschrikkelijk vol vooroordelen.

Geef een reactie