Kredietcrisis onder risicojongeren

Rond de 79 duizend probleemjongeren tussen de 15 en 26 jaar zitten in de schulden, blijkt uit het vandaag verschenen rapport Kredietcrisis onder risicojongeren. Iemand geldt als ‘risicojongere’ als er naast schulden ook problemen zijn met onderwijs, werk, wonen en/of de psychosociale gezondheid.

De schulden van deze groep worden niet apart geregistreerd. Onderzoekers van Noorda en Co en de Stichting Alexander hebben echter landelijke en lokale cijfers over jeugdwerkloosheid, armoede en schuldhulpverlening gecombineerd om een beeld te krijgen van de omvang van het probleem.

De onderzoekers interviewden 73 jongeren met schulden en 36 hulpverleners in de achterstandswijken van Amsterdam, Utrecht en Enschede. In de helft van de gevallen liep de schuld op boven de 3.500 euro – een kwart staat zelfs meer dan 10.000 euro in het krijt. Risicojongeren doen er vier tot acht jaar over om uit de financiële problemen te komen. Vaakst genoemde schuldeisers zijn zorgverzekeraar, telefoonmaatschappij en bank.

Volgens Noorda lopen de meeste hulptrajecten op het gebied van onderwijs, werk en criminaliteitsbestrijding spaak doordat deze jongeren maar één zorg hebben: uit handen blijven van de deurwaarder. Daartoe schrijven zij zich uit bij de gemeente, waardoor ze op papier ‘niet meer bestaan’. Maar zonder adres kunnen ze werken noch een opleiding volgen. Veel jongeren belanden op straat en in de criminaliteit.

Geef een reactie