Geen vermogenstoets TONK

De Tweede Kamer heeft gisteren een motie aangenomen waarin de regering wordt verzocht

uit te spreken dat de TONK inkomensondersteuning is voor werkenden en ondernemers die buiten de boot vallen en nergens in aanmerking komen voor steun vanwege bijvoorbeeld de partnertoets, en die door de coronacrisis in de knel komen;

verzoekt de regering, tevens de TONK breed onder de aandacht te brengen bij ondernemers die mogelijk een beroep kunnen doen op de regeling;

verzoekt de regering, vervolgens in de handreiking aan gemeenten geen vermogenstoets op te nemen;

Ook is er een motie aangenomen die oproept om te monitoren of er voldoende middelen zijn om de TONK ruimhartig uit te voeren, en zo nodig meer geld vrij te maken.

3 gedachtes over “Geen vermogenstoets TONK

  1. De ramingen die nu bekend zijn per gemeente zijn in ieder geval niet meer dan een doekje voor het bloeden. Dit staat in schril contrast met de verwachtingen van de ondernemers over de hoogte van de ondersteuning door de TONK regeling.

  2. De vermogenstoets bij tonk wordt wel degelijk toegepast. Heb dit nu al bij bijvoorbeeld Leeuwarden gezien. Overigens vergoedt Leeuwarden max € 1.000 over de hele periode. Dit staat haaks op de houding van de Kamer t.o.v. tonk.

  3. Lijkt wel de studietoeslag. Ook bij TONK gigantische verschillen van € 1.000,- tot € 6.000,- voor de gehele periode Januari-Juli. Dat kun je niet verklaren met verschil in lokale woonkosten. De portemonnee is leidend geweest in de keuze, niet wat nodig is. De brief van Koolmees op 25-2 heeft gemeenten kennelijk niet kunnen overtuigen om ruimhartig te zijn.

Geef een reactie