Handreiking TONK beschikbaar

Gemeenten kunnen zich met de zojuist verschenen handreiking voorbereiden op de openstelling van de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten op 1 maart.

Doe-lijstje voor februari:

 1. Beleidsregels opstellen. In de handreiking staan (nog) geen voorbeeldbeleidsregels, maar je vindt er wel de nodige ingrediënten. De TONK is niet heel straks omlijnd; je hebt aardig wat beleidsvrijheid;
 2. Zorgen dat per 1 maart consulenten klaarstaan om de aanvragen te behandelen. Aanvraagformulieren maken, en eventueel ook ICT aanpassen.
 3. Neem deel aan de bijeenkomst Uitvoering TONK door gemeenten op 12 februari (Divosa).

Werkdocumenten als formats voor beleidsregels, aanvraagformulieren en beschikkingen komen binnenkort beschikbaar.

5 gedachtes over “Handreiking TONK beschikbaar

 1. Hoi Martijn,

  Toch wel vervelend dat er geen conceptbeleidsregels zijn bijgevoegd. Gelet op de tijdsdruk die hier op staat, zou dat wel handig zijn geweest. Dit zou naar buiten ook een uniformer beeld kunnen opleveren. Nu moet elke gemeente zelf het wiel uitvinden.

  Groetjes

 2. Zojuist nog contact gehad met Divosa. Blijkbaar komen er morgen of overmorgen toch conceptbeleidsregels!

 3. Ben benieuwd. I verwacht een hausse aan aanvragen onder mom ‘niet geschoten altijd mis’. Communicatie vanuit gemeentes is essentieel

 4. Ben het eens met Frank. Gerichte sturing is welkom. Gaat nu intern veel discussie vragen. De 2 werkwijzen in de HR zijn uitersten. De 1e lijkt meer wiskunde. Staat wat mij betreft te ver af van de behoeften van de inwoner en past niet bij het karakter van bijzondere bijstand. Persoonlijk voel ik het meeste voor het aanhaken bij de bestaande uitvoeringspraktijk die ik terugzie in werkwijze 2. Heb wel veel vragen: bij vermogenstoets aansluiten bij -nooit ingevoerde- vermogensoets Tozo? Auto en woning buiten beschouwing in alle gevallen? Of niet voor 2e auto en 2e huis? Maximum stellen aan maandelijkse TONK? Rekening houden met hypotheekrente aftrek? Toetsing waarvoor hypotheek op woning is gegeven (bv niet voor onderneming)? Zie ineens ook gas en licht als onderdeel van woonlasten voorbijkomen?
  Kortom, nog veel keuzes te maken in te weinig tijd. Want iedereen wil meepraten, zeker omdat ook de raad betrokken moet worden ivm begroting. Het zou DIVOSA sieren om meer eenduidigheid te bepleiten.

Geef een reactie