Gemeenten geven meer uit aan bijzondere bijstand, vooral voor beschermingsbewind

Gemeenten gaven in 2019 €582 miljoen uit aan bijzondere bijstand. Dat is bijna 7% meer dan in 2018. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde CBS-rapport Bijzondere bijstand 2019.

Aandelen uitgaven bijzondere bijstand per cluster, 2019 en 2018

Totaal uitgekeerd bedrag aan bijzondere bijstand, per jaar

Beschermingsbewind

Ruim een kwart gaat op aan beschermingsbewind (dit valt onder ‘financiële transacties’). De toch al hoge uitgaven voor beschermingsbewind stegen in 2019 met maar liefst 45% naar €155 miljoen.

Om deze uitgaven terug te dringen besloot ‘s-Hertogenbosch eerder deze maand om zelf beschermingsbewind te gaan doen en aan te merken als ‘activiteit in het algemeen belang’. De gemeente heeft dat besluit goed onderbouwd, maar toch is het spannend of bewindvoerders in beroep zullen gaan, en wat dan de uitspraak van de rechter zal zijn. Ik houd je op de hoogte.

Lees alle artikelen over beschermingsbewind.

Een gedachte over “Gemeenten geven meer uit aan bijzondere bijstand, vooral voor beschermingsbewind

  1. Hoi Martijn,

    De fors hogere uitgaven van bijzondere bijstand voor de kosten van beschermingsbewind in 2019 ten opzichte van 2018 (45 % stijging) verbazen me. Dit strookt niet met de cijfers over instroom in het beschermingsbewind en mijn eigen ervaring. Naar mijn idee stabiliseren de stijgende kosten zich de laatste jaren juist.
    Zou het kunnen dat veel gemeenten pas recent de uitgaven voor beschermingsbewind goed registreren?

    Groet,
    Rob

Geef een reactie