Armoedebestrijding met een (kerkelijk) noodfonds

Afbeeldingsresultaat voor samenwerking loesjeOp meer dan 150 plekken in Nederland is de plaatselijke kerk betrokken bij een (inter)kerkelijk noodfonds. Zo’n noodfonds biedt tijdelijke financiële of materiële hulp aan mensen in armoede en werkt heel laagdrempelig. De meeste noodfondsen zijn interkerkelijk en werken samen met de voedselbanken, SchuldHulpMaatje of het Maatschappelijk Werk. Voor de gemeente is zo’n samenwerkingsverband een handig aanspreekpunt voor overleg en afstemming. Kerk in Actie heeft de ervaringen, tips en trucs van kerkelijke noodfondsen gebruikt om een toolbox te ontwikkelen, die je kunt downloaden op www.kerkinactie.nl/noodfondsen. Dus wil je als gemeente de versnippering van noodhulp aanpakken; wijs de kerken dan hierop.

En als je nog een stapje verder wilt gaan, verbind dan ook niet-kerkelijke initiatieven aan een lokaal of regionaal noodfonds. Kijk daarvoor op de website van Stichting Urgente Noden Nederland (SUNN). Lees ook: Tien redenen waarom elke gemeente een noodhulpbureau moet hebben.

Geef een reactie