Creatief met bijstand en schulden

Tijdens het Divosa voorjaarscongres verzorgde ik samen met Ed Farla (Kredietbank W-Brabant) een workshop over maatwerk in bijstand- en schuldhulpverlening. Bekijk onze presentatie. We zochten de juridische grenzen op en bespraken de Bredase praktijk. Onze workshop viel perfect samen met de lancering van de ‘Omgekeerde Toets’ door Stimulansz. Bij een aanvraag voor bijvoorbeeld inkomensondersteuning of schuldhulp begin je niet – zoals gangbaar – bij het juridisch toetsen op basis van de wet(ten). Nee, je kijkt eerst naar het beoogde effect. De omgekeerde toets bestaat uit vier stappen:

 1. Welk effect wil de klant bereiken?
 2. Valt dit effect onder de grondwaarden van de wet?
 3. Is het besluit ethisch te verantwoorden?
 4. Hoe past dit binnen de randvoorwaarden (juridische toets)?

Lees meer op deomgekeerdetoets.nl en bekijk het filmpje:

Dus wil je meer maatwerk in de uitvoering (zoals Breda) en wil je dat onderbouwen met een stevig (juridisch) verhaal, ga dan even bij Stimulansz te rade.

Een gedachte over “Creatief met bijstand en schulden

 1. Ik ben een ervaringsdeskundige op het gebied van schuldhulpverlening. Verwacht eind juli 2019 uit de schulden te zijn. Ben tijdens de schuldhulpverlening tegen diverse dingen aan gelopen waardoor het soms onmogelijk was om de moed erin te houden. Een voorbeeld is dat ik een vaste baan heb in de GGZ. Heb hiervoor een auto nodig om naar mijn werk te gaan vanwege mijn onregelmatige diensten. Dit is mij bijna onmogelijk gemaakt. Door alle tegenwerking kwam het er bijna op neer dat ik mijn vaste baan waarmee ik inkomsten verdien om mijn schulden af te lossen moest gaan opgeven. Heb gelukkig dankzij lieve familie en vrienden het weten te redden. Neemt niet weg dat ik er een behoorlijke stressvolle periode aan over heb gehouden.
  Ik zou graag een bijdrage leveren en deel willen nemen aan de landelijke bijeenkomst op 20 juni in Arnhem. Ik heb mij al ingeschreven maar het is onduidelijk waar in Arnhem deze bijeenkomst wordt gehouden. Hoop dat het via deze weg lukt om achte het adres te komen.

  Vriendelijke groet,
  Hilda Jansen

Geef een reactie