Huishoudinkomenstoets wordt huishouduitkeringstoets

Het Regeerakkoord staat online. Daarin lees ik (p.5):

“De huishoudinkomenstoets wordt vervangen door een huishouduitkeringstoets. Dit voorkomt dat binnen een huishouden sprake kan zijn van stapeling van uitkeringen, waardoor de inkomsten hoger zijn dan bij de buurman of buurvrouw die aan het werk is. Tegelijkertijd zorgen we ervoor dat het wel loont om aan het werk te gaan door dit loon niet te verrekenen met de uitkeringen in het huishouden.”

Op p.69 staat:

“Een huishouduitkeringstoets wordt ingevoerd per 2015. Het normbedrag van de WWB wordt verlaagd naarmate in een huishouden meer inwonende volwassenen aanwezig zijn. De inkomsten van gezinsleden binnen het huishouden worden niet verrekend met de uitkering van de bijstandsontvanger, zodat werken lonend is en niet direct consequenties heeft voor de overige gezinsleden. Wel wordt de bijstandsuitkering lager naarmate er meer boven bedoelde gezinsleden zijn. Elk van de gezinsleden blijft een zelfstandig recht op bijstand houden.”

Ombuiging
De invoering van de huishouduitkeringstoets levert een bezuiniging op van 80 miljoen per jaar (p.63). Opvallend: dat is meer dan besparing die de invoering van de huishoudtoets moest opleveren (54 miljoen per jaar)!

2013 2014 2015 2016 2017 Structureel
Huishouduitkeringstoets 80 80 80 80

Uitwerking
Ik ben erg benieuwd hoe de huishouduitkeringstoets (zullen we vanaf nu spreken over HUT) uitgewerkt gaat worden!

De oplossing is volgens mij toch echt anders dan het alternatief dat de G4 vorig jaar aandroegen voor de huishoudtoets: Beperk de bijstandsnorm voor inwonende kinderen tot het niveau van de uitgaven die voor hen noodzakelijk zijn. Hierbij wordt gedacht aan het niveau van de persoonlijke toelage voor personen in een intramurale instelling (circa € 340 per maand) om bijvoorbeeld verplichte verzekeringen te betalen.

4 gedachtes over “Huishoudinkomenstoets wordt huishouduitkeringstoets

 1. ja martijn, dit is weer een fijne!
  als je inwonende volwassen kinderen hebt, dan krijg je so wie so een lagere bijstandsuitkering.
  dat is nu meestal geregeld via de toeslagenverordening (-10%). ben benieuwd wat ze er in den haag van maken. wordt van de kinderen verwacht dat ze hun ouders deels onderhouden?
  het G4-voorstel was beter.

 2. Wij verdienen te weinig om van te leven en te veel om van dood te gaan; zo simpel ligt dat nu. Mijn moeder heeft een wwb uitkering en ik werk als thuishulp (jawel, het beroep dat dit kabinet ook op de schopstoel heeft gezet!) Ik verdien te weinig om op mezelf te kunnen gaan wonen en er is ook geen geld voor een eventuele omscholing. Heeft de Belasting voor jaren terug diverse fouten gemaakt, waar wij al even veel jaren flink voor lopen te bloeden buiten onze schuld! Wonen in een dorp met weinig mogelijkheden en verhuizen kost ook geld…Mogen blij zijn met dat dakje boven ons hoofd, hoe gammel, tochtig en vochtig het krot ook is (waar we wel iedere x meer huur voor mogen betalen…ZONDER huursubsidie, want ook daarmee heeft de Belastingdienst zich kennelijk fors verrekend en, jawel, mogen WIJ dat terug gaan betalen.Wat blijft er in Godsnaam nog voor ons over? Helemaal niets!

 3. Ooit was er de voordeurdelersuitkering. Toen kwam – om het uitvoerbaar te houden – de gemeentelijke toeslag. Dankzij die toeslagen hebben gemeenten eigen beleidsvrijheid. De toeslag mag varieren van 0 tot 20 procent. Om het uitvoeringstechnisch niet te moeilijk te maken kiezen gemeenten voor eenvoudige systemen.

  Worden gemeenten nu weer verplicht om de uitkering van voordeurdelers te verlagen? Hoeveel extra werk en extra foutkans levert dit op? Hoeveel extra uitvoeringskosten? Hoe groot is het probleem? Hoe groot is de besparing? Of gaat het alleen om het ‘rechtsgevoel’?

 4. Als alleenstaande krijg ik een uitkering van wel 880 euro per maand,echter ik heb nog een zoon van 19 bij mij wonen en die kost geld de gemeente Sittard houdt hier geen rekening mee.
  Van school kreeg ik een rekening ouderbijdrage die ik niet kan betalen ga ik ermee naar de gemeente zeggen ze, daar kunnen we niets aan doen moet u zoon die zelf betalen maar de stuffie is ook niet genoeg dan moet hij een bijbaantje zoeken, doet hij de ene naar de andere afwijzing. sorry mevrouw we kunnen echt niets doen en u bent financieel verantwoordelijk voor u zoon tot hij 21 is maar dat is krom geef me dan ook een alleenstaande ouderuitkering tot hij 21 is!!!!!!!!!!!!!!! sorry mevrouw dit zijn de regels.en zo ben je weer uitgepraat we kunnen geen kant op.Als mensen me zeggen dat er geen armoede is in Nederland moeten ze maar eens met mensen praten die in deze situatie zitten.

  met vriendelijke groet Jolanda

  ps dat de gemeente er niets aan kan doen is onzin want o.a de gemeente Doetinchem geeft in de zelfde situatie een toeslag ook zijn er meerdere gemeentes die de langdurigheidstoeslag na 3 jaar uitkeren de gemeente Sittard doet dit pas na 5 jaar

Geef een reactie