Bijzondere bijstand voor ‘kwakzalverij’

Moeten gemeenten alternatieve geneeskunde vergoeden? Een aantal gemeenten doet het. Antoinette Vietsch, oud Tweede Kamerlid voor het CDA is fel tegen.

De gemeenten die het wel vergoeden, baseren zich op de richtlijn Alternatieve geneeswijzen (handreiking sociaal medische beoordeling bijzondere bijstand ten behoeve van alternatieve geneeskunde) van de Vereniging van Indicerende en adviserende Artsen (VIA)  uit april 2004.

Volgens deze richtlijn zijn alternatieve geneeswijzen: geneeswijzen die niet op Nederlandse universiteiten worden onderwezen, zoals acupunctuur, osteopathie, manuele geneeskunde en haptotherapie. Omdat artsen slechts een universitaire opleiding gehad hebben, kunnen zij volgens de richtlijn, alternatieve geneeswijzen niet goed beoordelen. Toch stelt de richtlijn dat er pas vergoed kan worden indien uit een medische keuring of uit een verklaring van een arts de noodzakelijkheid is vastgesteld. Het bestuur van VIA schrijft in haar voorwoord dat deze richtlijn als een startpunt van de discussie moet worden gezien.

‘Een standpunt van 2004’, zegt Vietsch. Uit de discussie van de afgelopen 8 jaar kan volgens Vietsch geconstateerd worden, dat noodzakelijke alternatieve geneeskunde niet bestaat en dat er dus geen grond is voor gemeenten om via de bijzondere bijstand belastinggelden te besteden aan alternatieve geneeswijzen.

Een gedachte over “Bijzondere bijstand voor ‘kwakzalverij’

  1. Dat mevrouw Vietsch vanuit haar politieke overtuiging – waar dat mogelijk is – tegen het verstrekken van bijzondere bijstand is, met als argument dat de werking van bijvoorbeeld acupunctuur niet wetenschappelijk te bewijzen zou zijn dat begrijp ik wel. Maar dat een wetenschapper het bestaan van een God daarnaast wel klakkeloos accepteert,dat snap ik dan weer niet. Voor gelovige wetenschappers die ook nog politiek bedrijven heb ik een tip. Vraag je bij je besluiten eens wat vaker af “hoe zou Jezus hierover gedacht hebben”.Hij was een groot arts die blinden weer liet zien en het is een raadsel hoe dat kan.
    Ik denk overigens niet dat mevrouw Vietsch dat ook als kwakzalverij zal afdoen.maar wel wat moeite zal hebben om het wetenschappelijk te verklaren.

Geef een reactie