Wanbetalersregeling zorgverzekeringswet gewijzigd

Binnen de wanbetalersregeling, die in 2009 is ingevoerd, wordt na zes maanden wanbetaling een bestuursrechtelijke premie op het inkomen ingehouden ter hoogte van 130% van de standaardpremie. Per saldo betekent dit, dat mensen ruim anderhalf keer de normale premie moeten betalen. Op dit moment wordt nog onderscheid gemaakt tussen minima en niet-minima: bij mensen met een laag inkomen wordt de broninhouding verlaagd tot 100% van de standaardpremie. De overige 30% wordt door het CJIB per acceptgiro geïnd. Hier had een bepaalde bescherming vanuit moeten gaan, maar dit bleek in de praktijk niet het geval: de acceptgiro werd in de meeste gevallen niet betaald en het deurwaarderstraject dat vervolgens werd ingezet, leidde tot een veelvoud aan bijkomende incassokosten.

Daarom komt de splitsing voor minima per 1 januari 2013 te vervallen. Dit betekent dat ook bij minima vanaf 1 januari bronheffing ter hoogte van 130% van de standaardpremie plaatsvindt. De 30%-acceptgiro via het CJIB komt dus te vervallen.

Naast deze wijziging wordt ook per 1 januari 2013 de omleiding van de zorgtoeslag van wanbetalers naar het CVZ gerealiseerd. De zorgtoeslag wordt in dat geval niet langer aan de verzekerde overgemaakt, maar op de bronheffing in mindering gebracht.

Zie de wijzigingen in de wanbetalersregeling.

Een gedachte over “Wanbetalersregeling zorgverzekeringswet gewijzigd

  1. Geachte Mede-Burgers ;

    Wie bedriegt weldegelijk Wie ……
    Is het niet juist dat wij talloze jaren ’n overheerlijke feest&slagroomtaart a la Haagse-blufsmaak = privatisering_ziekenfonds_geeft_lage_zorgkosten …..
    als feestgebak verkregen …..

    Zullen wij allen te-samen in krachtig geding&protest stappen ???

Geef een reactie