Schuldhulpverlening in de EU

Eurofound heeft vergelijkend onderzoek gedaan naar de schuldhulp in een aantal EU-lidstaten. Daarbij is vooral onderzocht hoe de toegang tot en de kwaliteit van de schuldhulp kan worden verbeterd. Het rapport Household debt advisory services in the European Union (zie vooral hoofdstuk 4) is in het Engels, maar de samenvatting is in het Nederlands.

De succesfactoren zijn geclusterd rond vier thema’s:

  1. Tijdig toegang bieden
  2. Kwaliteit verbeteren
  3. Gezonde instellingen tot stand brengen
  4. Ondersteuning met minimale afhankelijkheid

Ik was betrokken bij een vooronderzoek; lees de tussenrapportage. In september vorig jaar presenteerde ik in Brussel de Nederlandse aanpak (we hadden toen nog geen wet gemeentelijke schuldhulpverlening).

Eigenlijk hartstikke jammer, dat die Europese rapporten nooit echt landen in de lidstaten. Er worden vele miljoenen besteed aan onderzoek, maar ik heb niet het gevoel, dat wij in Nederland nou echt gebruik van maken van de uitkomsten.

Een gedachte over “Schuldhulpverlening in de EU

Geef een reactie