Wanbetalingsregeling zorgverzekering werkt averechts

Mensen die langer dan 6 maanden geen zorgpremie meer hebben betaald komen in veel gevallen terecht in een wanbetalingsregeling. Namens de verzekeraar neemt het CVZ de premie-inning over en laat die inhouden op het inkomen. De verzekerde betaalt in dat geval de bruto premie plus een boete van 30%. Schuldenaren komen hierdoor steeds verder in de problemen. Aangezien zorgverzekeraars voor wanbetalers een hogere premie ontvangen, ontbreekt bij zorgverzekeraars de prikkel om mensen snel los te laten.

Lees meer in SPRANK (blad Divosa/Stimulansz). Het kabinet neemt een aantal maatregelen om de wanbetalingsregeling te verbeteren. Lees ook ‘Kom wanbetaler zorg tegemoet‘ in Trouw. Naar aanleiding van dit artikel heeft de SP vorige week Kamervragen gesteld.

En ik memoreer ook nog graag het recente onderzoek waaruit blijkt dat schuldeisers elkaar verdringen, en de kabinetsplannen om de overheidsincasso te bundelen.

2 gedachtes over “Wanbetalingsregeling zorgverzekering werkt averechts

  1. Helemaal mee eens. Mar wat kunnen we er aan doen om dit op zeer korte termijn terug te draiien, wat is daar voor nodig? Deze zogeheten bestuursrechtelijke premie is in het leven geroepen om moedwillige wanbetalers te beoeten, hoeveel procent van het totaal zal dat zijn?
    Zonnige groet, Sonja / Art of Life

  2. Hier komt bij dat zorgverzekeraars ook nog een incassobureaus inschakelen voor de premieachterstand. Dat is dan toch dubbelop? Dat kan toch niet de bedoeling zijn geweest van de Wet structurele maatregelen wanbetalers zorgverzekering?

Geef een reactie