Eén probleemgezin kost overheid zeker 40.000 euro

De zorg voor een probleemgezin kost gemiddeld zeker €40.000 per jaar. Dit bedrag is een optelsom van een bijstandsuitkering plus de kosten van maatschappelijk werk, jeugdzorg, schuldhulpverlening, geestelijke gezondheidszorg, of aanbieders van opvoedingsondersteuning. De kosten voor het gemeentelijk apparaat bij de hulpverlening zijn hier nog niet bij opgeteld. De berekening is in opdracht van de gemeente Woerden gemaakt door onderzoeksbureau Stade Advies. Volgens onderzoeker Veuger gaat ongeveer eenderde van de kosten op aan bureaucratie. Met het aanwijzen van één verantwoordelijke die met het gezin een integraal hulpplan opstelt, kan volgens hem veel doelmatiger worden gewerkt, en dus worden bespaard. lees meer in de Volkskrant.

In opdracht van minister Schippers van Volksgezondheid worden de kosten ook landelijk uitgezocht. Het zou mooi zijn als de onderzoekers ook zouden kunnen achterhalen wat de opbrengsten zijn van onze verzorgingsstaat. Maar dan krijg je ongetwijfeld een politiek gekleurde uitkomst..

NB. Kijk ook nog eens naar de kosten-batenonderzoeken op het terrein van schuldhulpverlening en de inzet van Stichting Leergeld.

Een gedachte over “Eén probleemgezin kost overheid zeker 40.000 euro

  1. Wie re-integreert en daarbij voltijds kinderopvang nodig heeft, moet alleen daar € 18.300 voor betalen. Voeg daar dan nog de nota’s van het re-integratiebedrijf en de kosten van de scholing bij. Na een en driekwart jaar re-integreren zijn de kosten ook niet mals. Na die driekwart jaar en al die activiteit blijkt vervolgens dat … er geen werk is.

Geef een reactie