Nieuwe minima uit middenklasse

Het aantal mensen dat er in korte tijd qua inkomen veel op achteruit gaat, groeit snel, zo meldt de NOS. Harde cijfers zijn er nog niet, maar instanties die er mee te maken hebben, zoals schuldhulpverlening en deurwaarders, bevestigen het beeld.

Dalende huizenprijzen, verlies van werk en te hoge lasten zijn belangrijke oorzaken dat mensen plotseling veel krapper bij kas komen te zitten. Ook speelt mee dat incassobureaus strenger worden. Voor de ‘nieuwe minima’ is de omschakeling veel moeilijker dan voor mensen die gewend zijn zuinig te leven. Nieuw is dat ook werkgevers zich melden bij de schuldhulpverlening voor hulp aan hun werknemers die te maken hebben met loonbeslag.

Bekijk de drie NOS-reportages.

De nieuwe doelgroep vraagt om een andere aanpak in de schuldhulpverlening en het gemeentelijk armoedebeleid. Bijvoorbeeld hulp bieden via internet.

Geef een reactie