Het fantoom armoedeval

Frans Moors – mijn collega toen ik nog bij de SWA werkte – publiceert vandaag het artikel Het fantoom van het armoedebeleid: de armoedeval. Bezuinigingen op de bijstand worden door minister Kamp gelegitimeerd met de armoedeval: omdat ze er financieel te weinig op vooruit gaan, zoeken mensen niet al te hard. Maar daarvoor is geen bewijs, betoogt Frans. De armoedeval is een fantoom.

Een gedachte over “Het fantoom armoedeval

  1. Het Clienten Beraad Almere organiseert maandelijks een Beraadsgroep. In 2000 was de armoedeval een van de onderwerpen van de Beraadsgroep. Ik heb toen de werkelijke effecten van een hoger inkomen op een rij gezet. Die armoedeval bleek – mede dankzij een vertraagde reactie door het peiljaar voor de huursubsidie – reuze mee te vallen. Vaak was er per saldo geen sprake van achteruitgang. De armoedeval was daarmee beeldvorming. Beeldvorming die daarna weer is gebruikt en uiteindelijk heeft geleid tot het huidige peiljaar voor de huurteoslag: het lopende jaar. Die beeldvorming heeft verkeerde effecten gekregen. Beeldvormers bedankt.

Geef een reactie