Tweede Kamer stemt vóór aanscherping WWB

De Tweede Kamer heeft zojuist ingestemd met het wetsvoorstel voor wijziging van de WWB en samenvoeging met de WIJ. De nieuwe wet is een optelsom van de volgende onderdelen:

Daarnaast zijn er twee amendementen aangenomen:

 • Nr. 29 Amendement Sterk over een langere mogelijkheid voor 65-plussers om in het buitenland te verblijven zonder dat dit gevolgen heeft voor de bijstand.
 • Nr. 71 gewijzigd amendement Ortega-Martijn/Sterk over een voorschot op de bijstand voor bepaalde categorieën vreemdelingen.

De volgende moties zijn aangenomen (deze hebben niet betrekking op de inhoud van de wet):

 • Nr. 43 Motie Dijkgraaf en Sterk over de uitzondering op de gezinsbijstand in het geval van mantelzorg (lees meer).
 • Nr. 44 Motie Sterk voor een regeling binnen de bijzondere bijstand voor de onvermijdbare kosten voor levensonderhoud van gezinnen met drie of meer volwassen personen die wel willen werken maar niet kunnen werken of niet (langer) in staat zijn om te werken.
 • Nr. 45 Motie Sterk c.s. over een implementatie van de huishoudinkomenstoets in de ICT-systemen

Schuldhulpverlening
De wetswijziging heeft ook gevolgen voor schuldhulpverlening. Zo worden het Vrij Te Laten Bedrag, de beslagvrije voet en de afloscapaciteit altijd gerelateerd aan de WWB-normen. De introductie van de huishoudtoets in de WWB betekent, dat meerjarige gezinsleden moeten gaan meehelpen met de aflossing van de schulden.

Meer info
De volledige (nieuwe) wettekst is binnenkort te vinden op overheid.nl. lees meer over de invoerdatum, achtergronden en samenvatting van de wijzigingen.

3 gedachtes over “Tweede Kamer stemt vóór aanscherping WWB

 1. Zo, en nu mag de Eerste Kamer er nog streng doch rechtvaardig naaar kijken. Haalt staatssecretaris De Krom 1 januari 2012, of wordt invoerdatum toch 1 juli 2012 ???

  SHSA Sebastiaan Hol Sociaal Beleid.

 2. Waar vind ik nu de toezegging aan SGP dat artikel 9a toch niet komt te vervallen en dat er een plan van aanpak aan alleenstaande ouders moet worden aangeboden?
  Ik zie dit in de nota’s van wijziging niet terug…

  Manon Beekman-de Waal Gemeente Apeldoorn

Geef een reactie