BREAKING NEWS: Kabinet investeert € 50 miljoen extra in bijzondere bijstand

De Miljoenennota is zojuist uitgelekt! Daarin staat dat met ingang van 2012 jaarlijks € 90 mln extra beschikbaar wordt gesteld voor bijzondere bijstand. Maar let op: de beoogde bezuiniging van €40 miljoen per jaar op bijzondere bijstand staat ook nog in de tabellen. Per saldo kom er dus €50 miljoen extra beschikbaar.

In veel andere kranten (Spits, Trouw, Binnenlands Bestuur, RTL Z, ED, Telegraaf) staat dat gemeenten € 100 miljoen extra krijgen, maar volgens mij schrijven ze het van elkaar over of kijken ze naar het afgeronde getal (“0,1 miljard”) in bijvoorbeeld tabel 2.15 op p.69 van de Miljoenennota. In de begroting lees ik dat het gaat om € 90 miljoen. In de bijlage van de miljoenennota (deel II) staat op p.139: ‘Om de cumulatie van inkomenseffecten te verzachten, stelt het kabinet €90 mln. beschikbaar voor koopkrachtondersteuning van bijvoorbeeld chronische zieken, gehandicapten en ouderen. Dit bedrag wordt ter beschikking gesteld aan gemeenten en toegevoegd aan het Gemeentefonds.’

Schuldhulpverlening
De beoogde bezuiniging op schuldhulpverlening is ten opzichte van het regeerakkoord niet gewijzigd en blijft € 20 miljoen per jaar.

2 gedachtes over “BREAKING NEWS: Kabinet investeert € 50 miljoen extra in bijzondere bijstand

  1. Bijzondere bijstand is niet meer dan een doekje voor het bloeden. De voorwaarden voor de toekenning van bijzondere bijstand verschillen per gemeente. De rechterlijke toetsing van besluiten over bijzondere bijstand is een marginale.

    Een ding is overal het zelfde: het recht op bijzondere bijstand is afhankelijk van inkomen en spaargeld of ander vermogen

    Bijzondere bijstand is niet voor niets sinds jaar en dag de politieke toverformule waarmee de inkomensachteruitgang van burgers virtueel wordt verzacht.

Geef een reactie