Schuldenadoptie jongeren en succesvol dwangakkoord

In Heerlen (deelnemer platform schuldhulpverlening) screent het jongerenteam van de Sociale Dienst jongeren zonder startkwalificatie. Met een kleine groep jongeren is een pilot gestart. Deze jongeren krijgen de mogelijkheid een opleiding te beginnen. Probleem dat hierbij om de hoek kwam kijken waren de schulden van de jongeren. De WSF18+ biedt namelijk geen mogelijkheid om schulden af te lossen. Om dit tijdens de studie geen probleem te laten zijn, adopteert de gemeente deze schulden tegen een maximum percentage van 25% of 50% bij concurrerende respectievelijk preferente schuldeisers. Bij het behalen van de startkwalificatie wordt vervolgens de geadopteerde schuld kwijtgescholden. Hiernaast kan de jongere tijdens de gehele studie terugvallen op een lifecoach en beschermingsbewind.

Tot op heden was het in alle bemiddelingen tussen schuldeisers en de jongeren mogelijk om tot een gezamenlijke oplossing te komen, ondanks dat de gemeente geen NVVK-lid is. Onlangs heeft de gemeente echter een dwangakkoord moeten aanvragen, omdat 1 schuldeiser niet akkoord ging. De rechtbank sprak haar vonnis uit in het voordeel van de jongere.

Geef een reactie