Interventie ‘armoede en gezondheid van kinderen’

Afbeeldingsresultaat voor ‘interventie armoede en gezondheid van kinderen’ west-brabantIk heb het afgelopen jaar in de begeleidingscommissie gezeten van een project waarin een ‘interventie armoede en gezondheid van kinderen’ is ontwikkeld. Gisteren werd de interventie opgeleverd.

Medewerkers van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) signaleren vaak als eerste dat er iets mis is bij kinderen. Ze constateren tijdens de reguliere contacten dat een kind risico’s loopt in de gezondheid, vaker verzuimt van school of sociaal minder goed functioneert. Wat kunnen ze dan doen? De interventie Armoede en gezondheid van kinderen is bedoeld voor situaties waarin geldgebrek leidt tot gezondheidsrisico’s bij een kind. Een goede samenwerking tussen JGZ en de gemeentelijke sociale dienst is dan heel belangrijk. Hoe te handelen, staat helder beschreven in de gelijknamige handleiding. Medewerkers van JGZ en gemeenten kunnen binnenkort speciale workshops en trainingen volgen die hen daarbij ondersteunen.

De interventie is genomineerd voor de JGZ Innovatieprijs 2009. Deze wordt uitgereikt op het landelijke JGZ congres op 10 december.

Landelijke aandacht voor armoede en gezondheid
Ook landelijk is er veel aandacht voor armoede en gezondheid. Op 19 november spreekt de Tweede Kamer over de aanpak van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Minister Klink van Volksgezondheid is sterk voorstander van de intersectorale aanpak van armoede en gezondheid.

Geef een reactie