Cijfers problematische schulden bijgewerkt tot januari 2023

Het CBS-dashboard Schuldenproblematiek in beeld is geactualiseerd en uitgebreid, en definities zijn aangepast.

Je ziet per gemeente en wijk hoeveel inwoners geregistreerde problematische schulden hebben, hoeveel er jaarlijks instromen en welke kenmerken ze hebben (kinderen, leeftijd, herkomst, huishoudtype, etc.).

Na een redelijke stabiele periode is er een toename van 7,7% (618.090 huishoudens) op 1-1-2021 naar 8,8% (726.210 huishoudens) op 1-1-2023. Deze toename zit vooral bij de Belastingdienst. Zonder de Belastingdienst zou de schuldenproblematiek waarschijnlijk licht zijn afgenomen in de laatste 3 jaar.

2 gedachtes over “Cijfers problematische schulden bijgewerkt tot januari 2023

  1. De verklaring voor de toename van schulden bij de Belastingdienst is dat tot voor kort diverse achterstanden niet in de cijfers werden meegenomen vanwege een pauzering van de invordering (o.a. bij corona-schulden en toeslagenaffaire-gedupeerden). Als er uitstel is verleend dan zijn deze schulden niet zichtbaar in de cijfers van de Belastingdienst. Nu dit uitstel is ingetrokken tellen deze achterstanden ‘in 1 keer’ allemaal wel mee.

Geef een reactie