Na Wsnp ook Msnp verkort naar 1,5 jaar!

Gisteren stemde de Tweede Kamer voor halvering van de doorlooptijd van de Wsnp van 3 naar 1,5 jaar. De 3-jaarstermijn in het gemeentelijke, minnelijke traject (Msnp) is nergens wettelijk vastgelegd. Gemeenten volgden simpelweg de Wsnp. Dus nu ligt het voor de hand dat gemeenten ook hun doorlooptijden gaan halveren.

De NVVK ziet dat ook zo, zo blijkt vandaag en eerder al uit de Toekomstagenda. De Tweede Kamer voelt ook wel voor verkorting van de Msnp gezien o.a. het feit dat ze deze motie aannamen. En gemeenten als Utrecht varen sowieso al hun eigen koers qua doorlooptijd.

Ik verwacht daarom dat het minnelijke traject op hetzelfde moment wordt verkort als het wettelijke traject, dus waarschijnlijk m.i.v. 1 januari 2024.

Nu is de volgende stap om de Wsnp en Msnp samen te voegen tot 1 traject, zonder tijdrovende overdrachten en zonder verschillende voorwaarden. Met de hierboven aangehaalde motie roept de Tweede Kamer de regering op een voorstel in deze richting uit te werken aan de hand van o.a. de initiatiefnota Sneller uit de schulden van D’66. #1Schuldenwet.

3 gedachtes over “Na Wsnp ook Msnp verkort naar 1,5 jaar!

  1. Wij zitten in de laatste 6 maanden van de msnp. Hebben meer dan het beoogde bedrag al behaald, maar weinig kans denk ik dat het traject al beëindigd kan worden?

  2. Dit is een belangrijke eerste stap, goed om nu door te pakken en gemeenten wettelijk de rol te geven om de balans in een schuldendossier op te maken en aan schuldeisers een percentage toe te kennen, de rechter zou er alleen aan te pas moeten komen als iemand zich onjuist behandeld voelt.
    Kees Hulsman

  3. 1 Jan 24 waarschijnlijk pas van kracht 😱het is vandaag aangenomen best lullig dan als je nu nog een jaar moet

Geef een reactie