Minister Schouten heeft vandaag het wetsvoorstel, dat nodig is om de gemeentelijke energietoeslag te kunnen verstrekken, voor advies naar de Raad van State gestuurd.
In Gemeentenieuws wordt bevestigd dat gemeenten zelf een inkomensgrens mogen bepalen, en dat er geen vermogenstoets hoeft plaats te vinden. Je mag ambtshalve verstrekken aan bijstandsgerechtigden, maar ook aan andere minima waarvan je de rekeningnummers hebt.
Bekijk de budgetten per gemeente (let op: zelf berekend, dus geen garanties). Gemeenten hoeven geen aparte financiële verantwoording aan het Rijk af te leggen.
Schouten schrijft: ‘Daarbij bezie ik nog de mogelijkheden om gemeenten bij de uitvoering van de eenmalige energietoeslag te ondersteunen, bijvoorbeeld door het opstellen van voorbeelden van beleidsregels en beschikkingen.’
Het kan dus nog wel even duren* voordat je kunt gaan uitkeren 🙁 En gezien de huidige ontwikkelingen is het zeer de vraag hoeveel zoden €200 aan de dijk zet. De PVV deed eerder deze week al een initiatiefwetsvoorstel om het bedrag te verhogen naar €600.
Wat kun je nu al doen
Wacht niet op het landelijke beleidskader, maar kijk wat je nu al kunt doen. En kijk even wat Platform31 te bieden heeft:
- Tweedaagse masterclass energiearmoede voor gemeenteambtenaren. De eerste is op 2 en 23 maart voor de noordelijke provincies. Het idee is dat er dit jaar meerdere, regionale masterclasses gaan plaatsvinden.
- De publicatie Verduurzamen met een smalle beurs.
- Kennisdossier Energietransitie armoede en gedrag (in ontwikkeling).
Aanvulling: de VNG verzoekt SZW om gemeenten de mogelijkheid te geven om te anticiperen.
Hoi Martijn,
Ik zou graag willen vragen of jij tips hebt van nieuwsbrieven o.i.d. waarop ik mij kan abonneren om hier direct nieuws over te ontvangen?