Nederlands Instituut voor Betalingsregelingen van start

Mensen kunnen straks van het NIvB een goed onderbouwde berekening krijgen van wat zij maandelijks kunnen aflossen. Het idee is dat schuldeisers straks automatisch het aflosvoorstel overnemen.

De schuldenaar stuurt via bijvoorbeeld de Buddy app zijn inkomsten en uitgaven naar NIvB. Het Nibud maakt achter de schermen de berekeningen. Dit gebeurt grotendeels geautomatiseerd en dus snel.

Lees meer op betalingsregelingen.nl. Het NIvB bevindt zich in de testfase en is een initiatief van Pieter Hilhorst, Nibud, NVVK en Buddy Payment.

Mooi. Dit gaat de goede kant op. Nu alleen nog een wettelijk recht op betalingsregeling.

Een gedachte over “Nederlands Instituut voor Betalingsregelingen van start

  1. Er is per definitie veel voor te zeggen om betalingsregelingen realistisch af te spreken. Het is duidelijk dat er bij dit initiatief gebruik maakt van PSD2 technologie, die snel inzicht in het inkomsten- en uitgavenpatroon mogelijk maakt. Wat voor mij niet duidelijk is, is hoe via dit initiatief een overzicht gekregen wordt van alle betalingsachterstanden. Of gaat het hier puur om mensen met een beginnende betalingsachterstand bij een enkele schuldeiser? Ook zie ik geen antwoord op het probleem van wisselende inkomsten, waardoor je (als schuldenaar) de ene maand meer afloscapaciteit hebt/kunt hebben dan de andere maand. Verder vind ik dat er naast rechten (in dit geval recht op een betalingsregeling) ook over plichten moet worden gesproken. Daarbij is de rol van de leverancier belangrijk, want die staat immers aan de basis van een levering op krediet en hoe zij met wanbetalings omgaat.

Geef een reactie