Gemeenten delen gratis menstruatieproducten uit

Dat lees je op o.a. gemeente.nu:

  • In Den Haag worden menstruatieproducten beschikbaar gesteld in openbare gebouwen en de maatschappelijke opvang. En waarschijnlijk ook via de Voedselbank.
  • Op middelbare scholen in Amstelveen begint een pilot met het gratis aanbieden van menstruatiemiddelen aan meisjes, die daar vanwege de armoedige gezinssituatie thuis niet zelf aan kunnen komen. De scholen bieden de middelen aan via een kastje in een lokaal, dat vrij toegankelijk is voor de scholieren. Zij kunnen ze zelf pakken en ook een kleine voorraad voor thuis meenemen.
  • In Rotterdam kunnen inwoners met een laag inkomen maandverband, tampons en inlegkruisjes voor hun kinderen aanschaffen. Dit is mogelijk via het jeugdtegoed op de Rotterdampas. Deze bijdrage is bedoeld voor kinderen tot en met 17 jaar uit gezinnen met een laag inkomen. Jongeren kunnen hiermee vanaf 1 juli maandverband, tampons en inlegkruisjes bij de Hema kopen en afrekenen via het tegoed dat de gemeente op de pas stort.
  • Stichting Leergeld Leiden en Omstreken geeft cheques aan meisjes van ouders met een laag inkomen, waarmee ze in winkelketen Etos de producten kunnen kopen.

In Schotland maakte de regering in 2019 sanitaire producten gratis voor scholieren en studenten, als eerste land in de wereld. Feministisch platform De Bovengrondse en Plan Internationaal deden in 2019 onderzoek naar de aard en omvang van de problematiek in Nederland.

Menstruatie-armoede – Armoedecoalitite Utrecht

Geef een reactie