Rekenmodule TONK

Op de Divosa.nl vind je een handige voorbeeld-rekenmodule voor het berekenen van draagkracht en hoogte toekenning TONK. En verder was al beschikbaar:

Zelf had ik op een bierviltje al uitgerekend welk budget voor TONK beschikbaar is per gemeente. Dat lijkt misschien veel, maar realiseer je dat een deel van de huishoudens een half jaar lang TONK zal krijgen. Vorige week is in de Tweede Kamer gelukkig een motie aangenomen die oproept om meer middelen beschikbaar te stellen als dat nodig is.

Het verbaast mij dat we grote verschillen toelaten tussen gemeenten. En die verschillen hebben nauwelijks iets te maken met de lokale woonlasten of omstandigheden, maar eerder met politieke voorkeur. En omdat de uitgaven heel lastig te voorspellen zijn, gaan veel gemeenten aan de voorzichtige, zuinige kant zitten.

2 gedachtes over “Rekenmodule TONK

  1. De rekenhulp leest als een technocratische oplossing die nog niet af is. Levert dit nu een bijdrage aan de oplossing? De voorgestelde afwegingen creëren weer een groep die tussen wal en schip belandt. Iemand eigenlijk überhaupt zicht op voor wie deze regeling nu is? En wanneer belanden inwoners nu eigenlijk tussen wal en schip?

  2. Met het huidige budget en het gebrek aan duidelijkheid over de doelgroep die een beroep gaat doen is deze regeling naar mijn mening niet uit te voeren.

    ‘handige’ rekenmodule?

Geef een reactie