‘Vervang eigen risico zorgverzekering door no-claim’

Tip voor gemeenten met een collectieve zorgverzekering!

De collectieve zorgverzekering kan worden verbeterd door het verplicht eigen risico te vervangen door een no-claim. Dat voorkomt dat mensen met een laag inkomen of bijstandsuitkering in één keer worden geconfronteerd met hoge zorgkosten. Dat adviseert het Centraal Planbureau (CPB).

De no-claimregeling werkt precies andersom als het eigen risico. In plaats van dat je moet betalen bij het maken van zorgkosten wordt je beloond als je geen of slechts beperkt beroep doet op je zorgverzekering.

Een verzekerde met een no-claim betaalt het (eventueel verlaagd) eigen risico in termijnen aan de zorgverzekeraar via een hogere premie. Als de verzekerde minder dan €385 aan zorg consumeert, wordt dit achteraf teruggestort op de bankrekening. Op deze manier kan een verzekerde onmogelijk worden geconfronteerd met plotseling hoge zorgkosten. Aan de andere kant zou er wel voldoende prikkel blijven om een efficiënt zorggebruik te stimuleren.

Lees meer op zorgwijzer.nl.

4 gedachtes over “‘Vervang eigen risico zorgverzekering door no-claim’

  1. Geachte Katinka. De zorgverzekering is al extreem solidair. Ik ben gewoon in loondienst en betaal de volle mep. € 108,- per maand. Met een minimuminkomen ontvang je € 99,- per maand aan zorgtoeslag. Ik dus niet. Daarnaast wordt ongeveer € 100,- per maand door mijn werkgever op mijn loon ingehouden en doorbetaald als bijdrage zorgverzekering. Kortom ik betaal meer dan € 200,- per maand en een minima €9,- per maand. Hoe solidair wil je het hebben?

Geef een reactie