Met apps je geldzaken op orde

Ik ben betrokken bij de ontwikkeling van een aantal apps waarmee je grip houdt op je geldzaken. Die apps schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Vooral voor jongeren. De apps hebben één of meer van de volgende functionaliteiten:

 • Een koppeling met je betaalrekening, zodat je met mooie taartdiagrammen ziet waar jij je geld aan uitgeeft.
 • Overzicht van minimaregelingen, toeslagen, etc. Soms ook met indicatie of je er recht op hebt.
 • Tips om te besparen of je inkomen te verhogen.
 • Reservering voor vaste lasten. In Culemborg loopt een interessant experiment met een app die het inkomen, zodra het binnenkomt, meteen op een subrekening reserveert voor betaling van bijvoorbeeld de vaste lasten. Het geld kan niet meer aan iets anders worden uitgegeven, tenzij de debiteur, rekeninghouder of schuldhulpverlener akkoord is met afwijkende besteding. Ook kan geoormerkt geld op de rekening worden gestort, bijvoorbeeld bijzondere bijstand voor een wasmachine. De ontvanger kan het geld alleen uitgeven bij bepaalde leveranciers en/of aan wasmachines. Mooie bijkomstigheid: er kan geen beslag worden gelegd op de subrekeningen.
 • Op maat gemaakt voor gemeente of regio.
 • Communiceren met schuldeisers, bijvoorbeeld over betalingsregeling.
 • Budgetbeheerachtige toepassingen: schuiven tussen potjes. En hoeveel heb ik nog te besteden deze maand?
 • Blended hulpverlening. Gekoppeld aan een website. Communiceren met een hulpverlener.
 • Nudging. Belonen van verstandige keuzes.
 • Veilig opslaan en foto’s maken van bijvoorbeeld documenten, formulieren en handtekening.
 • Aanvragen voorzieningen.
 • Beveiligde informatiestromen naar bijv. gemeente en Belastingdienst
 • Signaleren toekomstige tekorten o.b.v. data-analyse

Hieronder een overzicht van apps (en websites) die ik de afgelopen tijd tegen ben gekomen, op alfabetische volgorde. Ik ken ze niet allemaal, dus kan geen waardeoordeel geven.

Amsterdam voorziet

Bereken uw recht

 • Op www.berekenuwrecht.nl checken burgers hun recht op toeslagen. Sluit jouw gemeente aan, zodat burgers ook gemeentelijke inkomensregelingen kunnen checken en aanvragen. Het is een online tool, geen app, maar ingericht om te gebruiken met een smartphone.

Buddy App

Budget de baas

Budgetbeheerder – Geld Tracker

 • Recensie vind je hier.

Bydehand

 • Online opbergkast‘ om documenten en abonnementen te beheren; hier betaal je wel iets voor als gebruiker.

Doekoe

Duppie

 • Duppie app gekoppeld aan bankrekening waarop je een limiet instellen. Met een push-melding als je bijvoorbeeld 80% van je ingestelde bedrag verbruikt hebt. Je kunt er ook een automatische spaar-functie aan koppelen.

Dyme

 • Dyme.app. Een duidelijk overzicht van al je vaste lasten. ‘Wij tracken en managen al jouw vaste lasten – gratis & automatisch’

E-training van Cijfers & Centen

Eerste Hulp Bij Schulden

Fikks

Financieel paspoort

De app gaat in opdracht van de gebruiker langs allerlei sites op zoek naar persoonlijke gegevens. Die worden in een handzaam overzicht gezet, dat weer gebruikt kan worden bij een hypotheekaanvraag, een financieel planningsgesprek of in de schuldhulpverlening.

Geldfit

Geldplannen

 • Het Nibud/Startpunt Geldzaken biedt diverse online geldplannen.

Goed Geld

Grip app

How2Spendit

 • Tips, trucs en tools via website how2spendit.nl en social media. Veelal gratis.

Huishoudboekje

Insolved

 • Online tool waarmee sneller schuldregeling kan worden getroffen met schuldeisers. Wordt tegen betaling aangeboden aan o.a. gemeenten.

Kandoor

 • Website kandoor.nl. Gratis en onafhankelijk chatten met vrijwilligers.

Krap

 • Krap.nl initiatief van gemeente ’s-Hertogenbosch.

MijnGeldzaken.nl

 • Mijngeldzaken.nl is “de eerste onafhankelijke website die u een compleet inzicht geeft in al uw geldzaken. Het is veel meer dan een huishoudboekje! U ziet hoe financieel gezond u bent en of uw dromen in de toekomst gerealiseerd kunnen worden. Ook krijgt u tips over hoe u uw financiële toekomst kunt verbeteren. Heeft u advies nodig van een expert? Financieel adviseurs zijn online om u van advies te voorzien.” Het instapmodel is gratis.

Mijnsofie

Mijnstadsbank

Moneon

 • Het huishoudboekje van de app Moneon helpt je om zowel je persoonlijke als gemeenschappelijke rekeningen in de gaten te houden. Je kan je uitgaven en inkomens in categorieën onderverdelen om zo te achterhalen wat je gemiddelde uitgaven zijn en waar je eventueel op kan besparen. Je kan de app ook op je smartwatch installeren en je saldo altijd en overal in de gaten houden. Je kan Moneon hier downloaden voor iOS en hier voor Android.

MoneyFit

Money Lover

 • Met de applicatie Money Lover kan je zowel je uitgaven als inkomsten beheren en krijg je een stijlvolle en duidelijke analyse over je geldgebruik. Die informatie wordt in verschillende grafiekjes gegoten die je meer inzicht geven in je portemonnee. Je kan een budgetplanning maken, je vaste kosten oplijsten in een overzichtelijke kalender en een alarm instellen om je te waarschuwen voor rode cijfertjes. Je kan Money Lover hier downloaden voor iOS en hier voor Android.

Monnie

Nibud

Online platform

Online Schuldencoach

 • In ontwikkeling. Bekijk uitleg door schuldencoach Liselotte Maas op YouTube.

Ping Ping

‘Met Ping Ping bieden we je een persoonlijke routeplanner om op een leuke en makkelijke manier je (financiële) zaken te regelen en je basis op orde te brengen. Zo weet je precies wanneer en wat je moet regelen bij verschillende life events, zoals 18 worden, werken, studeren en op jezelf gaan wonen.’

Plinkr

 • Plinkr is een platform dat hulpverleners met inwoners verbindt en hen samen helpt om de financiële thuisadministratie op orde te krijgen.

Roos

 • Roos (halloroos.nl) is een slimme financiële assistent voor consumenten. Roos optimaliseert de maandelijkse terugkerende uitgaven en geeft financiële ademruimte om geld over te houden voor de echt leuke dingen van het leven.

Roov

 • In de app ROOV staan je uitgaven en inkomsten overzichtelijk ingedeeld in categorieën. Per categorie kan je vervolgens verschillende grafieken raadplegen die je een duidelijk beeld geven van waar je geld naartoe gaat. Door te vergelijken per jaar, zie je hoe je onkosten evolueren. Je account kan je trouwens makkelijk delen met je partner, die dan ook documenten kan uploaden en bekijken. 

Saldo Baas

Een virtueel ‘maatje’ dat studenten persoonlijke hulp biedt met financieel overzicht. Kijk op schuldenlab070.

Schaarste app

Schulden.nl

 • Gratis voor mensen met schulden. Eerste hulp bij schulden, waarna verwijzing naar reguliere schuldhulpverlening. Lees mijn blog hierover.

Schulden de Baas

 • Online programma voor schuldhulpverlening waar gemeenten zich bij kunnen aansluiten. Aan de hand van vragen en opdrachten werken cliënten zelf aan een oplossing voor hun financiële problemen. De gemeentelijke schuldhulpverlener begeleidt ze hierin. Lees het artikel op mijn blog.

Schuldwisser

Schuldvrij app

Seev app

SocialDebt

Spendee

 • Spendee geeft je de mogelijkheid om je budget op een eenvoudige en persoonlijke manier te beheren. Je kan de gegevens die je in de app verzamelt, exporteren in Excel of terugvinden in overzichtelijke infografieken. Je kan je budget, uitgaven en inkomsten ook delen met je partner of gezinsleden. Je kan Spendee hier downloaden voor iOS en hier voor Android.

Stack je money

SWF+

Tel je geld

Uit de schulden

Vaste Lasten Pakket

Wijzer in Geldzaken

 • www.wijzeringeldzaken.nl is een initiatief van het ministerie van Financiën. ‘Op deze website helpen we jou met financiële vragen waar je gedurende je leven tegenaan kunt lopen.’

Zelf je schulden regelen

PS: Clairette van der Lans (Wijzer in Geldzaken), bedankt voor je bijdragen!!

Aanvulling d.d. 26 april 2019: ‘Debt Tech’ : nieuwe hoop in bange tijden? (Frank van Jeveren, Purpose)

7 gedachtes over “Met apps je geldzaken op orde

 1. Nogal een lijst en diep triest dat het nodig is. Weg met die bankpassen. Opvoeden. Maak geld tastbaar en leer eerst alle vaste lasten te betalen en wat te sparen voor nood uitgaven en dat beetje dat over is, is om boodschappen te doen. Lenen hoort niet. Lijkt mij ook een mooi vak voor op school!

 2. Dag Martijn,
  Ik werk voor de gemeente Tilburg en moet even de raad informeren over apps inzake ondersteuning bij budgetbeheer en schuldenproblematiek. Mag ik jouw bovenstaande opsomming kopiëren en plakken? (Met brondvermelding natuurlijk als je dat wilt.)
  Mvg.,
  Louis

 3. Lijkt toch beter om voor het voor iedereen gratis toegankelijke oefenprogramma ‘Tel je Geld’ direct te linken naar Oefenen.nl. Nu staat er een merkwaardige verwijzing. Op Oefenen.nl staat ook de Budgetplanner om op een eenvoudige manier grip op je uitgaven te hebben.

 4. Ha Martijn, Graag zou ik Roos willen toevoegen. Roos (www.halloroos.nl) is een slimme financiële assistent voor consumenten. Roos optimaliseert de maandelijkse terugkerende uitgaven en geeft financiële ademruimte om geld over te houden voor de echt leuke dingen van het leven.

Geef een reactie