
Ik ben betrokken bij de ontwikkeling van een aantal apps waarmee je grip houdt op je geldzaken. Die apps schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Vooral voor jongeren. De apps hebben één of meer van de volgende functionaliteiten:
- Een koppeling met je betaalrekening, zodat je met mooie taartdiagrammen ziet waar jij je geld aan uitgeeft.
- Overzicht van minimaregelingen, toeslagen, etc. Soms ook met indicatie of je er recht op hebt.
- Tips om te besparen of je inkomen te verhogen.
- Reservering voor vaste lasten. In Culemborg loopt een interessant experiment met een app die het inkomen, zodra het binnenkomt, meteen op een subrekening reserveert voor betaling van bijvoorbeeld de vaste lasten. Het geld kan niet meer aan iets anders worden uitgegeven, tenzij de debiteur, rekeninghouder of schuldhulpverlener akkoord is met afwijkende besteding. Ook kan geoormerkt geld op de rekening worden gestort, bijvoorbeeld bijzondere bijstand voor een wasmachine. De ontvanger kan het geld alleen uitgeven bij bepaalde leveranciers en/of aan wasmachines. Mooie bijkomstigheid: er kan geen beslag worden gelegd op de subrekeningen.
- Op maat gemaakt voor gemeente of regio.
- Communiceren met schuldeisers, bijvoorbeeld over betalingsregeling.
- Budgetbeheerachtige toepassingen: schuiven tussen potjes. En hoeveel heb ik nog te besteden deze maand?
- Blended hulpverlening. Gekoppeld aan een website. Communiceren met een hulpverlener.
- Nudging. Belonen van verstandige keuzes.
- Veilig opslaan en foto’s maken van bijvoorbeeld documenten, formulieren en handtekening.
- Aanvragen voorzieningen.
- Beveiligde informatiestromen naar bijv. gemeente en Belastingdienst
- Signaleren toekomstige tekorten o.b.v. data-analyse
Hieronder een overzicht van apps (en websites) die ik de afgelopen tijd tegen ben gekomen, op alfabetische volgorde. Ik ken ze niet allemaal, dus kan geen waardeoordeel geven.
Amsterdam voorziet
Bereken uw recht
- Op www.berekenuwrecht.nl checken burgers hun recht op toeslagen. Sluit jouw gemeente aan, zodat burgers ook gemeentelijke inkomensregelingen kunnen checken en aanvragen. Het is een online tool, geen app, maar ingericht om te gebruiken met een smartphone.
Buddy App
- App is gekoppeld aan je bankrekeningen, geeft overzicht, reserveert voor vaste lasten en attendeert op toeslagen en uitkeringen. Kijk op www.buddypayment.nl.
- De Buddy-app: een financiële vriend die helpt bij geldzorgen, of een digitale snuffelaar in privézaken? (19 juni 2019, Volkskrant);
- Buddy app wordt gebruikt i.k.v. Amargi. Pieter Hilhorst werd hierover geïnterviewd op NPO Radio1.
Budget de baas
Budgetbeheerder – Geld Tracker
- Recensie vind je hier.
Bydehand
- ‘Online opbergkast‘ om documenten en abonnementen te beheren; hier betaal je wel iets voor als gebruiker.
Doekoe
- Van Monli, voor middelbare scholieren (tegenwoordig ‘Monnie’, zie onder)
Duppie
- Duppie app gekoppeld aan bankrekening waarop je een limiet instellen. Met een push-melding als je bijvoorbeeld 80% van je ingestelde bedrag verbruikt hebt. Je kunt er ook een automatische spaar-functie aan koppelen.
Dyme
- Dyme.app. Een duidelijk overzicht van al je vaste lasten. ‘Wij tracken en managen al jouw vaste lasten – gratis & automatisch’
E-training van Cijfers & Centen
- Online training over geldzaken
Eerste Hulp Bij Schulden
- Eerstehulpbijschulden.nl. Van Schuldhulpmaatje. Geen app, wel online
Fikks
- www.wijgaanhetfikksen.nl
- Jeroen Dijsselbloem eerste buddy van Fikks
- Gratis app helpt werknemer met schuld: ‘schrikbarende cijfers’
- Buddy-systeem fiKks smoort geldproblemen in de kiem
Financieel paspoort
De app gaat in opdracht van de gebruiker langs allerlei sites op zoek naar persoonlijke gegevens. Die worden in een handzaam overzicht gezet, dat weer gebruikt kan worden bij een hypotheekaanvraag, een financieel planningsgesprek of in de schuldhulpverlening.
- Met een financieel paspoort komt de digitale schoenendoos op orde
- Financieel paspoort in ontwikkeling
Geldfit
- Geldfit.nl. Geen app, wel online
Geldplannen
- Het Nibud/Startpunt Geldzaken biedt diverse online geldplannen.
Goed Geld
Grip app
How2Spendit
- Tips, trucs en tools via website how2spendit.nl en social media. Veelal gratis.
Huishoudboekje
- Huishoudboekje.com, pagina voor gemeenten
Insolved
- Online tool waarmee sneller schuldregeling kan worden getroffen met schuldeisers. Wordt tegen betaling aangeboden aan o.a. gemeenten.
Kandoor
- Website kandoor.nl. Gratis en onafhankelijk chatten met vrijwilligers.
Krap
- Krap.nl initiatief van gemeente ’s-Hertogenbosch.
MijnGeldzaken.nl
- Mijngeldzaken.nl is “de eerste onafhankelijke website die u een compleet inzicht geeft in al uw geldzaken. Het is veel meer dan een huishoudboekje! U ziet hoe financieel gezond u bent en of uw dromen in de toekomst gerealiseerd kunnen worden. Ook krijgt u tips over hoe u uw financiële toekomst kunt verbeteren. Heeft u advies nodig van een expert? Financieel adviseurs zijn online om u van advies te voorzien.” Het instapmodel is gratis.
Mijnsofie
- Vooral gericht op sparen. Mijnsofie.nl.
Mijnstadsbank
Moneon
- Het huishoudboekje van de app Moneon helpt je om zowel je persoonlijke als gemeenschappelijke rekeningen in de gaten te houden. Je kan je uitgaven en inkomens in categorieën onderverdelen om zo te achterhalen wat je gemiddelde uitgaven zijn en waar je eventueel op kan besparen. Je kan de app ook op je smartwatch installeren en je saldo altijd en overal in de gaten houden. Je kan Moneon hier downloaden voor iOS en hier voor Android.
MoneyFit
- MoneyFit.nl. Geen app, wel online
Money Lover
- Met de applicatie Money Lover kan je zowel je uitgaven als inkomsten beheren en krijg je een stijlvolle en duidelijke analyse over je geldgebruik. Die informatie wordt in verschillende grafiekjes gegoten die je meer inzicht geven in je portemonnee. Je kan een budgetplanning maken, je vaste kosten oplijsten in een overzichtelijke kalender en een alarm instellen om je te waarschuwen voor rode cijfertjes. Je kan Money Lover hier downloaden voor iOS en hier voor Android.
Monnie
Nibud
- Op nibud.nl heel veel info over geldzaken. Consumenten kunnen ook bellen of mailen met hun vraag over geldzaken.
Online platform
- In ontwikkeling. Door HvA en Nibud. Lees het artikel: Online platform in de maak voor vragen over schulden en om slim te verwijzen.
Online Schuldencoach
- In ontwikkeling. Bekijk uitleg door schuldencoach Liselotte Maas op YouTube.
Ping Ping
‘Met Ping Ping bieden we je een persoonlijke routeplanner om op een leuke en makkelijke manier je (financiële) zaken te regelen en je basis op orde te brengen. Zo weet je precies wanneer en wat je moet regelen bij verschillende life events, zoals 18 worden, werken, studeren en op jezelf gaan wonen.’
Plinkr
- Plinkr is een platform dat hulpverleners met inwoners verbindt en hen samen helpt om de financiële thuisadministratie op orde te krijgen.
Roos
- Roos (halloroos.nl) is een slimme financiële assistent voor consumenten. Roos optimaliseert de maandelijkse terugkerende uitgaven en geeft financiële ademruimte om geld over te houden voor de echt leuke dingen van het leven.
Roov
- In de app ROOV staan je uitgaven en inkomsten overzichtelijk ingedeeld in categorieën. Per categorie kan je vervolgens verschillende grafieken raadplegen die je een duidelijk beeld geven van waar je geld naartoe gaat. Door te vergelijken per jaar, zie je hoe je onkosten evolueren. Je account kan je trouwens makkelijk delen met je partner, die dan ook documenten kan uploaden en bekijken.
Saldo Baas
Een virtueel ‘maatje’ dat studenten persoonlijke hulp biedt met financieel overzicht. Kijk op schuldenlab070.
Schaarste app
Schulden.nl
- Gratis voor mensen met schulden. Eerste hulp bij schulden, waarna verwijzing naar reguliere schuldhulpverlening. Lees mijn blog hierover.
Schulden de Baas
- Online programma voor schuldhulpverlening waar gemeenten zich bij kunnen aansluiten. Aan de hand van vragen en opdrachten werken cliënten zelf aan een oplossing voor hun financiële problemen. De gemeentelijke schuldhulpverlener begeleidt ze hierin. Lees het artikel op mijn blog.
Schuldwisser
Schuldvrij app
Seev app
- App voor jongeren. Hulp bij het maken van betaalplan en betalingsregeling.
SocialDebt
- App voor jongeren. Helpt jongeren om zelf schulden af te lossen.
Spendee
-
Spendee geeft je de mogelijkheid om je budget op een eenvoudige en persoonlijke manier te beheren. Je kan de gegevens die je in de app verzamelt, exporteren in Excel of terugvinden in overzichtelijke infografieken. Je kan je budget, uitgaven en inkomsten ook delen met je partner of gezinsleden. Je kan Spendee hier downloaden voor iOS en hier voor Android.
Stack je money
SWF+
Tel je geld
Uit de schulden
- Uitdeschulden.nu. Geen app, wel online.
Vaste Lasten Pakket
- Niet echt een app, maar hier wel het vermelden waard: www.vastelastenpakket.nl. Het VLP is er voor mensen met beginnende schulden. De maandelijkse betalingen voor vaste lasten worden centraal geregeld. Zo hebben deelnemers direct zicht op wat ze de rest van de maand te besteden hebben Productleveranciers geven extra financieel voordeel aan de deelnemers.
- Nibud is partner. Lees Vaste Lasten Pakket en ‘Het Vaste Lasten Pakket kan de negatieve spiraal doorbreken’ op Nibud.nl.
Wijzer in Geldzaken
- www.wijzeringeldzaken.nl is een initiatief van het ministerie van Financiën. ‘Op deze website helpen we jou met financiële vragen waar je gedurende je leven tegenaan kunt lopen.’
Zelf je schulden regelen
- Zelfjeschuldenregelen.nl van Nibud. Geen app, wel online.
PS: Clairette van der Lans (Wijzer in Geldzaken), bedankt voor je bijdragen!!
Aanvulling d.d. 26 april 2019: ‘Debt Tech’ : nieuwe hoop in bange tijden? (Frank van Jeveren, Purpose)
Nogal een lijst en diep triest dat het nodig is. Weg met die bankpassen. Opvoeden. Maak geld tastbaar en leer eerst alle vaste lasten te betalen en wat te sparen voor nood uitgaven en dat beetje dat over is, is om boodschappen te doen. Lenen hoort niet. Lijkt mij ook een mooi vak voor op school!
Ik mis http://www.mijngeldzaken.nl . Ook in de gratis variant zeer veel mogelijkheden en al jaren live.
Bedankt Maarten, ik heb mijngeldzaken erbij gezet.
Ha Martijn, dank voor de lijst. Ik denk dat https://dyme.app hier ook wel tussen past!
Dag Martijn,
Ik werk voor de gemeente Tilburg en moet even de raad informeren over apps inzake ondersteuning bij budgetbeheer en schuldenproblematiek. Mag ik jouw bovenstaande opsomming kopiëren en plakken? (Met brondvermelding natuurlijk als je dat wilt.)
Mvg.,
Louis
Lijkt toch beter om voor het voor iedereen gratis toegankelijke oefenprogramma ‘Tel je Geld’ direct te linken naar Oefenen.nl. Nu staat er een merkwaardige verwijzing. Op Oefenen.nl staat ook de Budgetplanner om op een eenvoudige manier grip op je uitgaven te hebben.
Ha Martijn, Graag zou ik Roos willen toevoegen. Roos (www.halloroos.nl) is een slimme financiële assistent voor consumenten. Roos optimaliseert de maandelijkse terugkerende uitgaven en geeft financiële ademruimte om geld over te houden voor de echt leuke dingen van het leven.