Kunnen jongeren met studiefinanciering een schuldregeling treffen?
Het antwoord staat in de vandaag verschenen notitie Jongeren met studiefinanciering en schuldhulpverlening: Er is niet voor iedereen eenduidig aan te geven wat prioriteit heeft: een opleiding of de schulden regelen. Daarom is het van belang dat binnen de gemeente beleid wordt gemaakt over jongeren met schulden die een opleiding (moeten) gaan volgen. Het hogere doel is immers: kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Vaak kunnen beide trajecten naast elkaar lopen: een opleiding volgen en afspraken met schuldeisers maken. De afspraken met schuldeisers hoeven niet persé een sanering te zijn, maar het is wel mogelijk een sanering in te zetten als er (ook) studiefinanciering wordt ontvangen. DUO zelf mag niet meewerken aan een sanering als er tegelijkertijd studiefinanciering wordt verstrekt. Is DUO één van de schuldeisers? Dan kan DUO buiten de regeling worden gelaten maar dit moet duidelijk aan alle andere schuldeisers worden gecommuniceerd.
De notitie is uitsluitend beschikbaar voor NVVK-leden, dus meer dan dit kan hier niet delen. Oké, één dingetje nog: De NVVK houdt de mogelijkheid open om een ‘iets langere aflosperiode’ aan te houden dan de gebruikelijke 3 jaar.
Wat als het inkomen laag of onregelmatig is, of hoofdzakelijk bestaat uit studiefinanciering?
Ik zie in een aantal gemeenten dat er dan toch een (minimale) afloscapaciteit wordt vastgesteld. Elke jongere kan pak ‘m beet 50 euro per maand inzetten om zijn schulden af te lossen.
Voorbeelden
Ik heb wat voorbeelden verzameld van de gemeentelijke projecten voor jongeren met schulden. Ik wil er een keer wat uitgebreider bij stil staan, zoals bijvoorbeeld Jora Wolterink deed in haar blog Jongeren met schulden- geef ze gewoon goede schuldhulpverlening. Maar ik kom er op korte termijn niet aan toe. Dus ik deel dit alvast:
- Oss overweegt opkopen schulden van jongeren
- ‘Haagse aanpak schuldsanering jongeren wekt belangstelling’ en Den Haag helpt tientallen jongeren van hun schulden af
- Pilot Debt? to no debt! Gemeente Leiden helpt jongeren met schulden
- Nieuw fonds helpt Utrechtse jongvolwassen uit de schulden
- ‘Nijmegen moet schulden van jongeren opkopen’
- Nieuw project helpt jongeren uit de schulden (Roosendaal)
- Gift van 1 miljoen euro voor Arnhemse jongeren met schulden
- Groningen zet Perspectieffonds in bij schuldhulp
- Diverse projecten voor jongeren met geldproblemen (effectieveschuldhulp.nl)
- Financieel slim studeren
- Gemeenten helpen jongeren met schulden (NOS, mei 2016)
En lees ook:
- Jongeren in problemen door schulden: ‘Ze raken in paniek’ (NOS, okt. 2017)
- Schulden liggen op de loer bij ‘onwetende’ scholieren en mbo’ers (NOS, jan. 2018)
- Voor mijn gevoel had ik veel geld – onderzoeksrapport Panteia 2015
- 8 manieren om zorgverzekeringsschulden te voorkomen (Zwerfjongeren Nederland)
- Meer voorbeelden op dit blog (2009)
- Aanrader: peer-to-peer, onderwijsaanpak, in te huren om jongeren in jouw gemeente te leren omgaan met geld: MoneyWays (van Diversion) en Your Message – Money (van TeamAlert).
Wat zijn schulden in deze en hoe oud de jongeren? Ik vind het van de gekke dat jongeren al schulden hebben. Hoe kan dat? Daarmee zou ik niet gaan studeren en mijn kinderen zeker niet als zij die hadden.
Jongeren en studenten die ik ken hebben schulden bij de zorgverzekeraar, webwinkels, ooit hadden ze ook een andere telefoonprovider, daar zie je ook schulden. Opmerking: de telefoon is eigenlijk de eerste levensbehoefte, daar gaat vaak het eerst het geld heen bij achterstanden, collegegeld en natuurlijk DUO.