Proef adviesrecht bij aanvraag beschermingsbewind

Inwoners van Tilburg met problematische schulden krijgen vanaf 1 maart niet langer standaard beschermingsbewind als dit wordt aangevraagd bij de rechtbank. Gemeente Tilburg en de Rechtbank Zeeland – West-Brabant starten samen een proef, die loopt van 1 maart tot 1 oktober 2018. Tijdens de proefperiode kijken inwoner, bewindvoerder en een medewerker van de gemeentelijke schuldhulpverlening wat de meest passende dienstverlening is. Lees meer op rechtspraak.nl.

Ook Groningen zit niet stil. Bewindvoering door de Groningse Kredietbank wordt gratis voor inwoners met een laag inkomen. Aanvragen voor bijzondere bijstand ter vergoeding van particuliere bewindvoering worden afgewezen. In het artikel in Binnenlands Bestuur hierover, staat niet hoe de gemeente hiermee denkt weg te komen: de gemeente heeft beschermingsbewind aangemerkt als activiteit die in het algemeen belang buiten de wet markt en overheid valt.

De ACM stelde recent nog, dat de gemeente Deventer inwoners met een laag inkomen de keuze moet blijven geven tussen een particuliere bewindvoerder of een bewindvoerder van de gemeente en dus ook de kosten voor particuliere bewindvoerders moet blijven vergoeden vanuit de bijzondere bijstand.

Lees ook:

Geef een reactie