SER adviseert nieuw kabinet armoede onder kinderen structureel te verlagen

Kinderen moeten in ons land zonder armoede opgroeien, vindt de SER. Ondanks de aantrekkende economie en alle inspanningen blijft het aantal arme kinderen hoog (8 à 12%). Opmerkelijk is dat 60% van deze kinderen werkende ouders heeft. In het advies Opgroeien zonder armoede stelt de SER dat alle kinderen een beroep moeten kunnen doen op voorzieningen die de gevolgen van armoede compenseren, zoals meedoen aan sport en cultuur. Dit beleid moet worden aangevuld met een meer structurele en systematische aanpak van de oorzaken van armoede.

De volgende voorstellen zijn relevant voor gemeenten (p. 6 onderaan):

  • Stel per gemeente een armoederegisseur in;
  • Ga het niet-gebruik van minimaregelingen tegen;
  • Vereenvoudig regelingen en aanvraagprocedure.

Wat ik mis is een voorstel om eenvoudigweg het inkomen te verhogen, via bijvoorbeeld belastingaftrek of toeslagen. Ligt dat politiek te gevoelig? Zie ook de oproep voor voldoende inkomen van de Utrechtse armoedecoalitie n.a.v. van o.a. de berekening van het Nibud dat sommige huishoudenstypen onvoldoende hebben om rond te komen.

Infographic (klik om te vergroten)

Tot slot, in de armoedecijfers van het CBS wordt bijzondere bijstand niet meegerekend. Reken dus mee dat bij een deel van bovengenoemde 1 op 9 kinderen de armoede verzacht wordt door de gemeentelijke regelingen.

Een gedachte over “SER adviseert nieuw kabinet armoede onder kinderen structureel te verlagen

  1. Een andere methode om het inkomen te verhogen is bijvoorbeeld mensen te stimuleren weer een opleiding te gaan volgen 🙂

Geef een reactie