Koopkracht minima en pensioengerechtigden

Traditiegetrouw presenteert het Nibud aan het begin van het jaar haar koopkrachtplaatjes. De meeste Nederlanders gaan er dit jaar op vooruit.

Gepensioneerden komen er echter relatief slecht vanaf in 2016. Hun koopkracht blijft gelijk; sommigen gaan er wat op achteruit. Maar gisteren meldde het CBS al dat de armoede onder gepensioneerden relatief laag is.

Door onder andere de stijging van de zorgtoeslag zullen bijstandsgerechtigden er in 2016 toch iets op vooruit gaan. Waar hun koopkracht in de berekeningen vorig jaar nog gelijk leek te blijven aan 2015, ziet het Nibud nu dat bijstandsgerechtigden er per maand 6 tot 17 euro op vooruit zullen gaan. Ondanks deze lichte koopkrachtstijging hebben deze huishoudens het nog steeds ontzettend krap en zullen ze ieder dubbeltje om moeten draaien om rond te komen, aldus het Nibud.

Vandaag meldt het CBS dat 4 op de 10 huishoudens met een laag inkomen moeilijk rond komt.

Huishoudens die moeilijk rondkomen

cbs3

 

3 gedachtes over “Koopkracht minima en pensioengerechtigden

  1. Het is alleen jammer dat door een stijging van de gemeentelijke collectieve ziektekosten verzekering voor huishoudens tot 120% met € 14,00 (Optimaal 3*) geregeld door B&F** dat weer teniet wordt gedaan.
    * Duurste verzekering in verband evt. bijzonder bijstand aanvraag
    ** B&F wordt gefinancierd door de zorgverzekeringen !

  2. Waarom nuance BS&F? via BS&F worden huishoudens met een laag inkomen als waren gedwongen een dure Coll. gemeentelijke verzekering af te sluiten, (in verband met de bijzondere bijstand) met een korting van 3 of hooguit 4,5% terwijl de meeste coll. uitgaan 10% en 15% aanvullend.
    Maar als je geen discussie op je blog wil, heeft het voor mij geen zin meer om er op te reageren.

  3. Henk, op deze manier dwing je BS&F via mijn blog hun weerwoord te geven; en dat wil ik niet. Anders krijgen lezers een eenzijdig beeld. BS&F wordt inderdaad deels betaald door zorgverzekeraars. Maar het is te ongenuanceerd om te stellen dat ze daarmee volledig voor het karretje van de zorgverzekeraar zijn gespannen. De kortingen zijn ook niet altijd goed te vergelijken; soms staat tegenover een bescheiden korting een heel uitgebreid pakket. Gemeenten zijn niet afhankelijk van BS&F; gemeenten bepalen uiteindelijk zelf welke voorwaarden ze willen.

Geef een reactie