Basisinkomen, zomerzotheid?

Er is de laatste tijd weer veel aandacht voor het basisinkomen. Vooral het initiatief in Utrecht trekt de aandacht en in de diverse media woedt er een levendige discussie.  Utrecht zoekt 250 mensen om deel te nemen aan een experiment. Terwijl de wethouder op de radio uitlegt wat hij wil en Divosa zich voorstander van een experiment verklaart, legt de VVD in Utrecht uit waarom ze het niets vinden. In Tilburg, waar ook plannen bestaan voor het basisinkomen, stelt de JOVD voor om bij invoering studenten maar gratis bier te gaan verstrekken. De onderbouwing van de tegenstanders lijkt behoorlijk uitgewerkt te worden. Hier worden vier redenen gegeven waarom het basisinkomen een slecht idee is. En oud PvdA politici Vermeend en van de Ploeg noemen het zelfs de zomerzotheid. In de Telegraaf is een discussie over het onderwerp gestart. Gelet op de reacties vinden de lezers het maar niets.

(Met dank aan collega Frans Kuiper uit wiens nieuwsbrief ik vrijelijk geleend heb)

Een gedachte over “Basisinkomen, zomerzotheid?

  1. Een zomerzotheid is het zeker niet. Denken over en experimenteren met een Basisinkomen (ofschoon het in de huidige situatie meestal om ‘plichtloze uitkeringen’ gaat) is een systeemverandering, en bewakers van de status quo zijn daar over het algemeen heel bang voor. Net zoals een werkelijke hervorming of vergroening van het belastingstelsel (en dat is iets anders dan lastenverlichting) of een aanscherping van de moraal in de bankensector een grote systeemverandering zouden zijn. Op verschillende plekken wordt er namelijk ook al gewerkt met alternatieve betaal- en ruilsystemen, LED’s.
    Laat het debat dan ook met echte argumenten gevoerd worden, en niet met de ‘stevige argumenten’ door tegenstanders zoals “doe dan ook maar gratis bier voor studenten” en “wat een zomerzotheid”. Overigens heb ik nog enkele exemplaren liggen van het blad van de JOVD uit de jaren negentig met daarin een pleidooi tegen de neoliberale utopie en een pleidooi voor een basisinkomen. Nee, helaas niet geschreven door Mark Rutte… 😉

Geef een reactie