Tienduizenden huishoudens raken kortingspas kwijt

Vandaag voorpaginanieuws in de Volkskrant: Tienduizenden huishoudens raken kortingspas kwijt. De minima moeten hun pas inleveren als gevolg van de per 1 januari 2012 ingevoerde inkomensgrens van 110% van de bijstandsnorm. Maar er zijn ook gemeenten die om andere redenen beknibbelen op hun kortingspas.

Uit CBS-cijfers (2009) blijkt dat van de huishoudens met een inkomen tot 120% bijna 1 op de 5 huishoudens een inkomen heeft boven 110% van de bijstandsnorm. Dit is de groep die het meest wordt getroffen. Overigens zeggen veel gemeenten dat het bereik in deze doelgroep relatief laag is. Maar daarover heb ik geen harde cijfers.

Minimascan
In december publiceren we de nieuwe minimascan. Daarmee kun je per gemeente zien hoeveel huishoudens er op dit moment zijn per inkomensgrens.

Aanvulling d.d. 24 okt.: Schrappen kortingspas leidt niet tot extra werklust bij minima.

Geef een reactie