Tien procent kinderen groeit op in armoede

10% van de Nederlandse kinderen groeit op in armoede. Dat houdt onder meer in dat 327.000 meisjes en jongens vaak geen gezond eten krijgen. In de meeste gevallen is er ook geen geld voor een lidmaatschap van de sportclub, voor zwemles en moeten ze oude kleding en schoenen dragen, omdat in het gezin geen geld is voor nieuwe. Kinderombudsman Marc Dullaert doet deze constatering in de eerste Nederlandse Kinderrechtenmonitor. Bekijk het NOS-journaal en het RTL-journaal of lees de Volkskrant.

Jeugdfondsen
Wil je daar als gemeente wat aan doen? Dan kan dat bijvoorbeeld via het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds. In de vandaag verschenen nieuwsbrief van het Jeugdsportfonds lees ik, dat in 2012 tot nu toe  (peildatum 14 mei) 8.560 kinderen met steun van het Jeugdsportfonds zijn gaan sporten. In 2011 sportten via het Jeugdsportfonds 18.839 kinderen.

NB. Ook goed om te weten: beide fondsen werken sinds kort met een registratiesysteem waarmee per gemeente hele mooie managementrapporten kunnen worden uitgedraaid. Zo wordt elke euro die je er als gemeente in steekt, verantwoord.

2 gedachtes over “Tien procent kinderen groeit op in armoede

  1. JSF en JCF geven vergoeding voor deelname aan sport of cultuur, prima! Maar doen verder niets aan armoedesituatie van gezin en kinderen. Aanpak van Stichtingen Leergeld (68 lokale stichtingen) heeft meerwaarde. Medewerkers komen bij mensen thuis en overzien de hele situatie, kunnen meer aanbieden en doorverwijzen. Overigens komt een aanzienlijk deel van de aanvragen van JSF en JCF via Leergeld bij hen binnen. Vreemd dat Leergeld niet in uw bericht vermeld wordt. http://www.leergeld.nl

Geef een reactie