SOS! vrdwld op I-net #schuldhulpverlening :(

Wat zou ik zelf doen als ik financiële problemen had? Naar de sociale dienst bellen? Me melden bij het loket van de kredietbank? Of mijn neef vragen die bij een bank werkt en volgens mij wel handig is met geldzaken? Nee, als ik zelf problematische schulden had, begon ik mijn zoektocht via internet. Dat loket is lekker anoniem en altijd open.

E-schuldhulpverlening

Eerst maar eens Googlen. Hmm, ik krijg vooral veel leningen aangeboden. Zonder BKR-toetsing; dat dan weer wel. De informatie die ik vind is versnipperd, verouderd of zelfs ronduit fout. Het zit vol jargon, is verschrikkelijk aanbodgericht en sluit niet aan bij mijn life events. Er is geen enkele website die alle informatie nou eens handig voor me bundelt en uitlegt in begrijpelijk Nederlands. Zelfjeschuldenregelen.nl is eigenlijk de enige website die goed is en me wat verder helpt. Maar ik wil ook weten hoe de schuldhulp in mijn gemeente werkt als ik ondernemer ben, een hypotheek heb, of als mijn scheiding nog niet rond is, en hoe het zit met mijn arbeidsongeschiktheiduitkering en uitstaande boetes.

‘Klik hier om de verordening te downloaden’

Beschrijvingen van het minnelijke en het wettelijke traject sluiten niet mooi op elkaar aan. Een beetje snap ik dat ook wel, want het minnelijk traject is in elke gemeente weer anders. Toch wil ik voor en tijdens de schuldhulpverlening altijd informatie, tips en tools vinden om me voor te bereiden op een volgende stap. Bij de meeste gemeenten krijg ik hooguit de mogelijkheid om de verordening te downloaden of word ik gewezen op een spreekuur op dinsdagochtend.

Ik wil kennis en ervaringen uitwisselen in fora die worden gemedieerd door professionele schuldhulpverleners. Ik wil mijn aanvraagformulier digitaal indienen en mijn schuldhulpverleningstraject online monitoren. Ik wil met mijn schuldhulpverlener chatten en mailen. En wie geeft mij een onafhankelijk advies over al die digitale huishoudboekjes die in omloop zijn? Welk programma moet ik gebruiken om te berekenen hoeveel ik per maand overhoud als ik de schuldhulp inga?

Nieuwe doelgroepen

Het aantal mensen met 1 of 2 keer een modaal inkomen dat zich meldt voor schuldhulpverlening is de laatste jaren explosief gestegen. 60% van de aanmelders heeft momenteel een inkomen hoger dan 120% van de bijstandsnorm. De doelgroep van de schuldhulpverlening bestaat dus al lang niet meer alleen uit langdurige minima, met een lage opleiding en zonder computer en internetvaardigheden.

Anoniem

D’66 opperde in het Kamerdebat op 9 maart om een ‘anonieme hulplijn’ in te stellen. ‘Er zijn heel veel mensen die nog schromen om te vertellen over financiële problemen. Als er een anonieme lijn zou zijn waar ze hulp zouden kunnen vragen, zou het niet zo uit de hand lopen en zouden we ons geld later niet in schuldhulpverlening hoeven te steken,’ stelt Kamerlid Koşer Kaya. Staatssecretaris De Krom antwoordt dat hij zal uitzoeken wat de meerwaarde is.

Wachtlijstpreventie

Opvallend. De overheid stopt miljoenen in e-dienstverlening, maar lijkt de schuldhulpverlening te zijn vergeten. Gemeenten kunnen de instroom van schuldhulpverleningsklanten nauwelijks meer aan. Zorg dan dat je klanten zichzelf helpen of in ieder geval goed voorbereid de intake en schuldhulpverlening in gaan.

Geef een reactie