Financiële vraagbaak

Minister De Jager van Financiën wil in enkele steden in Nederland gaan experimenteren met een ‘geldwinkel’. Zo’n instelling gaat naar voorbeeld van de rechts- of wetswinkels zorgen voor gratis financiële voorlichting, zonder bepaalde producten te adviseren. Het moet een financiële vraagbaak worden waarmee laagdrempelige en betrouwbare informatie op lokaal niveau bereikbaar wordt, zei De Jager donderdag in de Tweede Kamer.

Dat lijkt me ook een mooie plek om schuldhulpverlening en minimaregelingen aan te bieden. Er zijn al gemeenten die met zo’n breed loket werken. Het Nibud heeft nu bijvoorbeeld een Nibud-adviespunt in Enschede. Als je daar naar binnen loopt heb je niet meteen het stempel ‘minima’ of ‘zwaar in de schulden’ op je voorhoofd.

Sommige gemeenten kiezen juist voor een meer anonieme toegang, bijvoorbeeld in een bedrijfsverzamelgebouw, een balie waar je niet zo snel je buurman tegenkomt of via internet. Dat brengt mij op het loket schuldhulpverlening… hij komt eraan! We hebben een website gemaakt (wordt voor gemeenten op maat gemaakt) waar schuldenaren, schuldeisers en hulpverleners info vinden over schuldhulpverlening in de gemeente en manieren om schulden zelf op te lossen. We verwachten dat deze website veel hulpvragen gaat afvangen waardoor de druk op de uitvoeringsorganisatie afneemt. Gemeenten die geïnteresseerd zijn, kunnen zich bij mij melden. Binnenkort volgt meer info.

Geef een reactie