Huiseigenaren in financiële problemen

Volgens het SCP hadden in 2008 meer dan 90.000 huishoudens een hypotheekschuld die groter was dan de te verwachten verkoopwaarde van de woning. Dat kan leiden tot een restschuld bij verkoop van de woning. Ongeveer 30.000 huishoudens waren extra kwetsbaar door een combinatie van hoge woonlasten en een kans op een restschuld bij verkoop. Sinds het begin van de recessie is dit aantal opgelopen tot 45.000.

Het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek kan tot prijsdalingen op de woningmarkt leiden van ongeveer 10 procent. Daardoor zouden volgens het SCP nog veel meer woningeigenaren in de problemen kunnen komen. ,,In het ergste geval komen we uit op ongeveer 95.000 huishoudens met betalings- én restschuldproblemen”, aldus het SCP.

De NVVK heeft een handreiking geschreven over schuldhulp aan woningeigenaren. En lees ook Den Haag komt huiseigenaren in problemen tegemoet.

Geef een reactie