Alleenstaande moeders draaien op voor schulden ex

Uit zojuist gepubliceerd onderzoek blijkt dat alleenstaande moeders met problematische schulden een groep is met specifieke problemen die om een specifieke benadering vraagt. Net als bij andere groepen is er naast de schuldproblematiek vaak sprake van een stapeling van andere
problemen. Het specifieke van deze groep is dat een groot deel van de vrouwen tijdens hun huwelijk of relatie in de schulden zijn gekomen. Soms zijn ze die schulden samen met hun partner of ex-partner aangegaan. Het komt echter ook vaak voor dat de vrouw van niets wist en de (ex-)partner alleen verantwoordelijk is voor de schulden. De reden dat het zover heeft kunnen komen, heeft in veel gevallen te maken met afhankelijkheid in relatie. Dat kan gaan om economische afhankelijkheid: de man zorgt voor het inkomen en doet de administratie.
Het kan ook gaan om emotionele afhankelijkheid: de man overheerst fysiek of mentaal. Het kan gaan om sociale afhankelijkheid: het hebben van een partner is sociaal wenselijk. Meestal gaat het om een combinatie van deze afhankelijkheden. In meer dan de helft van de gevallen blijken deze vrouwen alleen voor de schulden op te draaien.

Geef een reactie