Er is deze week veel aandacht geweest voor incassobureaus en banken die mensen onder druk zetten om een zogenaamde acte van cessie te tekenen. Een acte van cessie is zeg maar een zware vorm van loonbeslag. Het (toekomstige) inkomen van de klant wordt als het ware eigendom van de schuldeiser. Een acte van cessie maakt het daardoor welhaast onmogelijk om een schuld te regelen.
Tros Radar besteedde afgelopen maandag bijvoorbeeld aandacht aan de budgetcoaches van de DSB die hun klanten onder druk zetten om een looncessie te ondertekenen. SP en PvdA hebben Kamervragen gesteld. Gisteravond zei staatssecretaris Klijnsma dat dit wat haar betreft zeer ongewenste praktijken zijn, en dat klanten daarvoor gewoon naar de rechter kunnen stappen. SP vroeg of Klijnsma bereid is om door AFM een onderzoek te laten instellen. Klijnsma antwoordde dat zij die vraag samen met haar collega van Financiën zal beantwoorden, zoals gebruikelijk bij schriftelijke Kamervragen. Wordt vervolgd…
Goedemiddag heer/mevrouw, zijn er inmiddels al voorbeelden van rechtzaken tegen de akte van cessie? Wij hebben nl ook onder druk zo een akte moeten tekenen en de bank heeft dit zwaar middel ingezet puur om het feit dat ik vanwege zijn zelfstandigondernemschap heel vaak een week of twee te laat mijn hypotheek voldeed. Er is nooit sprake geweest van structurele achterstand. Het hele salaris van mijn vriendin wordt door de bank ( Achmea) in dit geval in beslag genomen. De werkgever van haar weet nl nog niet of ze de beslagvrije voet dienen te hanteren. Alvast bedankt voor uw antwoord.