NVVK verwerpt verlengde looptijd

De verlengde looptijd voor de schuldregeling is van de baan. Ten minste, wat betreft de NVVK. Vorige week hebben de leden dat tijdens de ledenvergadering besloten. Lees hier de voorgaande artikelen over dit onderwerp. Lees ook het breaking news van Erica Schruer van vandaag (met daarin een link naar een bericht in Binnenlands Bestuur).

Ondertussen blijft de verlengde looptijd nog wel opgenomen in de NEN-normen. Ik vraag me af wat de normcommissie nu gaat doen. Is daar een procedure en planning voor bedacht? Kan iemand mij en de lezers hierover bijpraten (bijvoorbeeld in een commentaar bij dit bericht) ?

6 gedachtes over “NVVK verwerpt verlengde looptijd

 1. Voor een aanpassing van de norm moet de normcommissie bijeenkomen op grond van een voorstel tot aanpassing van een van de leden van de commissie, in dit geval de NVVK. Niet alle leden van de commissie zullen op voorhand akkoord zijn met het schrappen van de verlenging van de looptijd, met name de in de commissie vertegenwoordigde schuldeisers en i.h.b. de NVB en VFN. Dat komt doordat als tegenprestatie door NVB en VFN een automatisch akkoord op een voorgestelde schuldregeling uit is onderhandeld.

 2. In aansluiting op het vorige bericht. Dit zou dan naar mijn idee betekenen dat de NVVK (met al haar leden)gaat behoren tot de niet gecertificeerde schuldhulporganisaties (gelet op de antwoorden op de kamervragen: “Alleen als er consensus bestaat binnen de normcommissie, kan een aanpassing van de norm plaatsvinden”. Dat zal dus een moeilijk verhaal worden. “Organisaties die niet achter de NEN normen staan, kunnen overwegen om zich niet te laten certificeren ..]”Verschillen kunnen dus alleen bestaan tussen gecertificeerde en niet gecertificeerde schuldhulporganisaties”).

 3. Onlangs heb ik, samen met een aantal collegae, het NEN-examen, module A, afgelegd. Hierin is niet gesproken over de duur van de looptijd. Nu behandelt module A niet de schuldenregeling zelf, maar je wordt wel geacht te beschikken over kennis van de schuldenregeling, daar je dit goed moet kunnen uitleggen aan een cliënt tijdens de intake en aanmelding.

  Ik vraag mij dus af in hoeverre de duur werkelijk is opgenomen in de NEN-norm.

 4. Het verlengen van de looptijd wordt zeer terecht verworpen door de NVVK en velen daarbuiten. Bij de totstandkoming van de Wsnp in de 90-er jaren van de vorige eeuw is bewust gekozen voor 36 maanden omdat dat nog te dragen was voor een saniet en – analoog aan de Wsnp – voor degene die in een minnelijke schuldsanering zit. Tegen een verlenging van de looptijd pleit het simpele feit dat ongeacht hoeveel afloscapaciteit je ook hebt, je gedurende de schuldsanering in beginsel op of net onder bijstandsniveau moet leven. Bij een goede berekening van het VTLB is de ruimte om nog iets extra’s te kunnen doen vrijwel gelijk.

 5. Het verbaasd me dat blijkbaar deelnemers aan deze commissie of hebben zitten slapen of niet hebben kunnen inschatten welke gevolgen deze verlenging en berekenmethode zou hebben in schuldhulpverlenersland.
  Op sites van sommige deelnemers aan deze commissie stond vol trots dat zij deelname aan deze commissie en vermelden dat eindelijk de NEN 8048 certificering zou zorgen dat malavide schuldhulpbureaus zouden verdwijnen. Nu het tegenzit met de invoering van deze NEN 8048 zijn alle teksten van de site verdwenen. Nog erger men begint nu mee te draaien met tegenstribbelaars en weg te duiken in de hoop dat men niet opvalt.

  Financiële instellingen en andere crediteuren zien de hele commotie met verbazing tegemoet. Zij moeten wel al jaren voldoen aan allerlei loodzware eisen en verplichte jaarlijkse bijscholingen.

  Op deze wijze maken wij het mooie vakgebied van schuldhulpverlening volkomen belachelijk en zien de schuldeisers ons als goedbedoelde amateurs welke je toch niet te serieus moet nemen. Met alle gevolgen voor de schuldenaren.

 6. Beste Hans,

  Beste Hans Tevel,
  Ik ben werkzaam bij Topselect.
  Las het aardige artikel over jou in VKBANEN en hoorde van je bezoek aan de carierebeurs van Marjon Ham.
  Graag zou ik in contact komen met je, maar heb helaas geen telefoonnummer en/of e-mailadres van je
  Mocht dat op geen bezwaar stuiten, dan ontvang ik die heel graag

  m.vr.gr.
  coen pouw

Geef een reactie