Duurzaamheid in armoedebeleid

Ik kreeg deze week de volgende vraag en goede suggestie van de gemeente Oss. De gemeente wil op het gebied van duurzaamheid op diverse fronten beleid maken en de WWB wordt ook gezien als een mogelijkheid. Door mensen in staat te stellen duurzame apparaten aan te schaffen (indien langdurig laag inkomen) wordt daarmee niet alleen milieu gediend maar geeft dit ook financieel lucht. Immers, als de energiekosten dalen is dit een verruiming van het beschikbare maandelijkse budget. Oss is op dit moment aan het bekijken of ze hier iets mee kunnen. Daarbij kan de (succesvolle) site van Stichting Natuur en Milieu een hulpmiddel zijn als aanvulling op de prijzengids van het Nibud: www.top10.hier.nu.
Oss denkt aan een toeslag in de bijzondere bijstand bij aanschaf duurzame artikelen. Niet als verplichting, want dat kan volgens de gemeente niet, omdat de WWB die bevoegdheid niet gegeven heeft (detournement de pouvoir). De gemeente wil op dit vlak beleid maken voor de meest voorkomende apparaten: wasmachine, koelkast, kooktoestel en TV. De gemeente vraagt mij of ik in den lande al initiatieven op dit vlak ben tegengekomen, en hoe die er uit zien. Welnu, ik ken geen vergelijkbare initiatieven. Ik ken wel de incidentele verstrekkingen van bijvoorbeeld spaarlampen, energietassen en isolatiepakketten door diverse gemeenten, maar dus niet zoals bedoeld door Oss. Wie helpt Oss aan goede voorbeelden? Alvast bedankt!

Geef een reactie