Amsterdam vereenvoudigt bijzondere bijstand

De belangrijkste aanpassingen:

  • Landelijke toeslagen, belastingteruggaven en uitgesteld inkomen zoals vakantiegeld worden buiten beschouwing gelaten. Amsterdammers hoeven alleen nog hun maandelijkse inkomen door te geven.
  • Er wordt niet meer exact berekend wat de invloed is van het wel- of niet ontvangen van landelijke toeslagen op de draagkracht. Om te voorkomen dat dit ertoe leidt dat aanvragers erop achteruitgaan omdat de berekening minder nauwkeurig is, worden de inkomstenvrijlatingen verhoogd tot €100 (alleenstaanden) en €300 (gezinnen) boven de maandelijkse netto bijstandsnorm.
  • Mensen in de schuldhulpverlening en bewoners bij wie beslag is gelegd op hun inkomen krijgen ook bijzondere bijstand.
  • De vermogensvrijlating voor een eigen woning wordt verhoogd naar € 235.000.
  • Amsterdammers met (tijdelijk) hoge woonlasten kunnen 12 i.p.v. 6 maanden een beroep doen op bijzondere bijstand.
  • Meer flexibiliteit met een eenvoudigere hardheidsclausule en door in meer gevallen toekenning met terugwerkende kracht mogelijk te maken. De Amsterdamse Maatwerk Methode* die in de praktijk wordt toegepast wordt zo ook beter verankerd in de beleidsregels.

Lees de raadsinformatiebrief (4 dec.).

* Lees meer over de Amsterdamse Maatwerk Methode in: Doorbraakroutes gemeenten bij vastlopende casuïstiek (maart ’23).

Een gedachte over “Amsterdam vereenvoudigt bijzondere bijstand

  1. Ik lees dit bericht overal terug.. Maar Amsterdam hoeft zich niet op de borst te kloppen hiervoor. Ik begrijp de publicatie hier ook niet.
    Het is eerder vreemd dat zij voorheen deze middelen niet buiten beschouwing lieten. Dit is algemeen gebruikelijk in gemeenteland. Ik begrijp dus dat zij die beslag op inkomen hadden of in een schuldregeling zaten, niet in aanmerking kwamen voor bijzondere bijstand? Dat is wel bizar…dat is juist een doelgroep die leeft van leefgeld en bijzondere bijstand nodig heeft.
    En woonkostentoeslag van 6 nu voor 12 maanden..daar valt ook iets over te zeggen. (in hoeverre mag je een verhuisplicht opleggen bij woningnood, en dus de bijstand laten beëindigen)
    Fijn voor de Amsterdammers dat de hun gemeente nu coulanter is, maar zij waren voorheen te streng.

Geef een reactie