Aanbevolen documentaires over armoede en schulden, in willekeurige volgorde:
Ruimte voor toekomst
In de NVVK-documentaire ‘Ruimte voor toekomst’ vertellen hulpvragers en hulpverleners over de impact van financiële hulpverlening. De docu is onderdeel van een onderzoek naar de meetbare en merkbare effecten van financiële hulpverlening. September 2022.
Schulden, schaamte en hulp
Aflevering Hollandse Zaken van Omroep Max over schulden, schaamte en hulp, Juni 2022
Alleen tegen de staat
Documentaire waarin vijf moeders die slachtoffer werden van het Toeslagenschandaal in ijzingwekkende monologen vertellen hoe hun leven en dat van hun kinderen werd verwoest door een systeem waaruit iedere menselijke maat was verdwenen. 2Doc, september 2021.
Scheefgroei in de polder
Jeroen Pauw onderzoekt hoe het kan dat het gros van de gewone mensen in hun dagelijks leven slechts weinig terugziet van de economische groei. Uitzending gemist April 2021.
Schuldig
Docuserie over schulden. Bekijk alle afleveringen. Bekijk trailer:
Lost Boys, 5 jaar later
In 2011 volgde Margit Balogh de jonge bendeleden van de Rotterdamse ‘Bloods’ voor de documentaire Lost Boys. ‘Lost Boys, 5 jaar later’ focust op ex-bendelid Demo, die de vicieuze cirkel van criminaliteit en gevangenissen achter zich heeft weten te laten, maar nog wordt achtervolgd door zijn schulden. Kijk op 2Doc. Bekijk hier de trailer:
Fighting shame
A group of women use everyday items to tell of the sacrifices and difficult choices they face, and the community initiatives they have launched in an attempt to tackle the shame surrounding poverty and make policymakers listen. The Guardian
Vergeef me mijn schulden
Docu over de Wsnp. Lees meer op 2Doc.
De rekening van Catelijne
Catelijne, een bijstandsmoeder uit Amsterdam-Noord, heeft vijf kinderen en dertigduizend euro schuld. Meer info op 2Doc. Bekijk de trailer:
Schone schijn
In Nederland verkeren ruim 350.000 zelfstandig ondernemers in ernstige financiële problemen. Serge probeert met zijn gezin het hoofd boven water te houden met een schuld van meer dan een miljoen euro. Kijk op 2Doc.
De armste buurt van Gelderland
De economie draait goed. Toch leeft een grote groep Gelderlanders nog in armoede. Die arme groep woont steeds vaker op een kluitje in bepaalde wijken en buurten. Hoe komt dat? Hoe ziet armoede er uit? Bekijk het in een serie verhalen vanuit de Arnhemse buurt Immerloo II: de armste buurt van Gelderland. Omroep Gelderland, april 2019.
Op zwart zaad
In de NPS-documentaireserie ‘Op Zwart Zaad’ wordt een aantal gezinnen enkele maanden gevolgd; de dagelijkse praktijk van armoede in een welvarend land. Een schrijnende, pijnlijke, uitzichtloze, ontroerende en soms hilarische televisieserie. Bekijk alle 5 afleveringen hier.
Sta me bij
Holland doc 2011. In ‘Sta me bij’ staan medewerkers van de Sociale Dienst in Zutphen hun bijna duizend cliënten met raad en daad bij. We zijn getuige van de confrontatie tussen de ervaren en betrokken consulent Bruno en de strenge zakelijke Debbie enerzijds en hun cliënten anderzijds.
50 cent
De achtjarige Giovanni uit Amsterdam Noord heeft het niet breed, maar zo voelt hij dat zelf niet. Hij is een meester in het ritselen van zakgeld, dat hij graag dezelfde dag alweer uitgeeft in het grote winkelcentrum. Maaksters Ester Gould en Sarah Sylbing: “ Een oordeel over opvoeden, dat bleek iedereen te hebben na het zien van 50 cent.” Bekijk hier.
De strijd tegen het Pauperparadijs
De overheid hield zich lange tijd afzijdig bij de bestrijding van armoede. Filantropische instellingen en welgestelde particulieren trokken zich tenslotte het lot van de armen al aan. Om steun te verwerven en de armen voor te lichten over hun vaak beroerde hygiënische omstandigheden, werden voorlichtingsfilms gemaakt. Deze bevinden zich nu in de archieven van EYE: zelden vertoonde films, onder meer over de strijd tegen tbc en vóór staatspensioen. Bekijk hier.
De Onrendabelen
Een groeiende groep mensen in Nederland kan niet voldoen aan de steeds strengere eisen die in de prestatiemaatschappij worden gesteld. Vanwege de wieg waarin ze geboren zijn, of door een tekort aan intellectuele bagage of andere vaardigheden, leven zij aan de rand van de samenleving. De documentaire wil deze verwaarloosde groep een duidelijker gezicht geven. Bekijk hier.
Willems kantine
Al meer dan vijftig jaar komen jong en oud, rijk en arm voor een warme hap, een goed glas bier en een luisterend oor naar de Willems Kantine. In aflevering 5 vechten de pachters van de Willems Kantine, Yolanda en Ben, vechten voor behoud van hun zaak.
Impact of poverty begins in the womb
Documentaire n.a.v. Harvard studie.
The war on poverty may have another weapon in its arsenal thanks to new scientific research. There’s increasing evidence that children exposed to the stresses of poverty are handicapped from the start — subject to biological effects that can last a lifetime. Lees meer.
Hoe ontstaan schulden
Diverse filmpjes op NPO Focus: Hoe ontstaan schulden?
Er is genoeg
Kijk op erisgenoeg.nl naar de talkshow met 19 afleveringen, en bekijk hieronder de preview van de documentaire:
Klassen
Documentaireserie over de strijd voor gelijke kansen in het onderwijs. Sarah Sylbing en Ester Gould volgen achtstegroepers vlak voor het eindadvies voor de middelbare school. Sommige kinderen worstelen met hun thuissituatie, anderen gaan gebukt onder prestatiedrang. Gelukkig zijn er de zeer betrokken leraren, de mentor, de bestuurder en de wethouder. Maar is dat genoeg?
Uit de schulden
Aflevering van Kruispunt 29 maart 2021. Portret van Arjan en Kaylee.
De Schuldmachine
De Schuldmachine van 3Doc toont hoe problematische schuld jongeren gevangenhoudt. Aan de hand van de schulddossiers van drie jongvolwassenen uit Amsterdam Zuidoost wordt in de film duidelijk wat het belang is van een persoonlijke aanpak en het verhaal achter de schulden om jongeren te helpen regie terug te nemen over hun toekomst. Onze gids in de schuldmachine is Willem Los, zijn leven lang al manager debiteurenbeheer en sinds enkele jaren vrijwilliger bij ONSbank. Dat is een kunstenaarsinitiatief dat met een persoonlijk en artistiek leertraject en schuldrust jongeren een nieuw perspectief biedt op zichzelf en hun leefwereld om zelf oplossingsgericht aan hun toekomst te kunnen werken. Met Willem ontdekken we hoe door de verregaande digitalisering in Nederland mensen anonieme BSN-nummers zijn geworden. Hoe makkelijk je gevangen raakt in een ondoorgrondelijk systeem waarmee de schuldenindustrie krankzinnig veel geld verdient maar mensen steeds verder in de problemen komen. Hoe komen we eruit?
Steenrijk, straatarm

Twee families met een volledig tegengesteld welstandniveau ruilen een week lang van huis, budget en dagelijks leven. Maakt geld werkelijk gelukkig? Bekijk 8 afleveringen.
Sorry, we missed you
Ricky en Abby wonen met hun kinderen, hun 15-jarige zoon Seb en 11-jarige dochter Liza Jane, in Newcastle. Sinds de economische crisis worstelt het gezin om rond te komen. Bekroonde film die in de bioscopen draaide. Bekijk de trailer:
Sander en de kloof
Hoe kan het dat in Nederland de kloof tussen arm en rijk nog steeds bestaat en zelfs groter wordt? In Sander en de kloof heeft Sander Schimmelpenninck een missie: de vermogens- en kansenongelijkheid in ons land aan de kaak stellen. Bekijk de trailer en de twee afleveringen (VPRO, NPO3).