Tijdelijke oplossing voor Wajongers die geen recht meer hebben op kwijtschelding lokale belastingen

Eerder dit jaar bleek dat Wajongers niet meer in aanmerking komen voor kwijtschelding van gemeentebelasting, terwijl er in hun uitkeringspositie niets is veranderd. De oorzaak ligt in de afbouw van de dubbele algemene heffingskorting. Daardoor stijgt de bijstandsuitkering langzamer dan de Wajong-uitkering, terwijl bij kwijtschelding wordt gerekend met de kosten van bestaan die zijn gekoppeld aan de bijstandsuitkering.

De VNG heeft nu met het rijk afgesproken dat de werkwijze voor 2023 en 2024 wordt, dat de betreffende Wajongers in reactie op hun kwijtscheldingsverzoek een brief krijgen waarin staat dat zij weliswaar formeel niet voor kwijtschelding in aanmerking komen, maar dat de aanslag op nul wordt gezet, waardoor zij dus niet hoeven te betalen.

In 2024 wordt de afbouw van de dubbele algemene heffingskorting trouwens bevroren, zo lazen we in de Miljoenennota.

Het Rijk werkt aan een structurele oplossing per 2025.

Lees de VNG-oproep en de Kamerbrief van minister Schouten.

Aanvulling 2 dec: het probleem treedt ook op bij andere minimaregelingen zoals de IIT als je die op 100% wml hebt staan. Daarom staat in de verordening van RSDKRH dat je de IIT ook krijgt als je alleen een Wajong-uitkering ter hoogte van 75% wml ontvangt. Sudwest-Fryslan stelt in de verordening Wajongers helemaal gelijk met de PW. Kijk verder op VNG forum.

Geef een reactie