Amsterdam zet schuld jongeren om in lening

Afbeeldingsresultaat voor amsterdam

.. zo lees ik op Amsterdam.nl. Niet nieuw, hoor ik je denken. Er zijn meer gemeenten die schulden van jongeren geheel of gedeeltelijk overnemen. En gemeenten die de restschuld gedeeltelijk kwijtschelden als de jongere meewerkt aan bijvoorbeeld werk of scholing. Sommige gemeenten verlengen voor jongeren de standaard aflosperiode van drie naar bijvoorbeeld vijf jaar. In het artikel Twee keer zoveel jongeren in schuldhulpverlening staan links naar voorbeelden van andere gemeenten.

Maar de Amsterdamse aanpak heeft wel een paar nieuwe elementen. Zo staat de schuld bij BKR als sociale lening geregistreerd en niet als schuldsanering. Een schuldsanering is voor banken namelijk nog acht jaar lang reden om geen hypotheek af te geven.

De gemeente doet een donatie van €750 per traject om het voor hen aantrekkelijker te maken om aan de pilot mee te werken. De jongeren wordt eveneens €750 kwijtgescholden als ze goed hun best doen.

Met ‘jongeren’ wordt gedoeld op Amsterdammers tussen de 18 en 34 jaar.

Een gedachte over “Amsterdam zet schuld jongeren om in lening

  1. Ik vind het niet kloppen. Weer zo’n typisch ‘ambtenaren project’ steevast ‘pilots’ en aanpak steeds omgooien/doorontwikkelen als men jarenlang systematisch loopt te falen naar incompetentie zoals dat in Deventer het geval is mbt Budget Adviesbureau Deventer. mbt tot dit artikel: Als we spreken over ‘jeugd’ dan zijn ouders tot de 18e aansprakelijk voor ALLE schulden die voor het 18e levensjaar gemaakt zijn ! (Lees de wet er maar even op na) Na de 18e gemaakte schulden zijn voor rekening van de schuldenaar zelf, maar ik vind het vreemd als men dan al torenhoge schulden zou hebben die je niet weg kunt werken met een willekeurig vakkenvulbaantje terwijl je gewoon nog thuis bij je ouders woont? En als men ál wél ‘zelfstandig zou wonen’ grote kans is dat de huur ook nog door de ouders betaald word.Op je 18e zelfstandig wonen in Amsterdam hoe krijg je dat uberhaupt voor elkaar? Op kamers, zonder eigen oploop, wordt niet verstaan onder zelfstandig wonen en dan kun je dus ook helemaal geen aanspraak maken op facilliteiten, toch?

Geef een reactie