‘Bureaucratievrij budget’ bij aanvraag schuldhulp

Afbeeldingsresultaat voor den haagDen Haag gaat proberen de doorlooptijd van de schuldhulpverlening in te korten, en tegelijk onderzoeken of het mogelijk is om mensen met (grote) schulden al tijdens het aanvraagproces te helpen, bijvoorbeeld met een sociaal krediet of ‘bureaucratie-vrij budget‘. Een motie hiertoe werd vorige week door de gemeenteraad aangenomen (zie motie L/32 op p.82).

Een hulpvraag wordt vaak pas gesteld als het water al tot aan de lippen staat, en vanaf het eerste gesprek tot de start van de schuldregeling zit gemiddeld drie maanden. Met een sociaal krediet of bureaucratie-vrij budget kan schuldenaars in die overbruggingsperiode net even de nodige ademruimte worden gegeven. Daarmee wordt verdere escalatie van schulden voorkomen.

Het Sociaal Leenfonds van de gemeente Zoetermeer en SUN Zoetermeer biedt ongeveer hetzelfde.

Geef een reactie